Besmettingsgraad in Amerikaanse staat New York zakt onder 1

Een coronapatiënt in een ambulance in Queens, New York.
REUTERS Een coronapatiënt in een ambulance in Queens, New York.
In de Amerikaanse staat New York is de besmettingsgraad per coronapatiënt teruggebracht tot 0,8. Dat betekent dat iemand die het virus draagt, gemiddeld minder dan een andere persoon aansteekt. Dat maakte de gouverneur van de staat Andrew Cuomo zondag bekend tijdens zijn dagelijkse persbriefing.

Cuomo noemde het "goed nieuws" en een gevolg van de beperkende maatregelen die de staat heeft genomen. De afgelopen 24 uur registreerde de zwaar door corona getroffen staat 367 nieuwe sterfgevallen, tegen 437 een dag eerder. Het gaat om het laagste sterftecijfer sinds 31 maart. Zaterdag was de toename weer iets groter dan de voorgaande dag.

Versoepelingen

Cuomo schetste dat na 15 mei de beperkende maatregelen gefaseerd kunnen worden versoepeld, als in de twee weken daarvoor de ziekenhuisopnames een dalende lijn laten zien. De staat zit officieel tot 15 mei vrijwel op slot. De versoepelingen zouden beginnen bij de bouw en bij fabrieken. "Er is geen twijfel, op dit punt zijn we door het ergste heen", aldus Cuomo nog.

Zondag was het aantal ziekenhuisopnames in de staat gezakt naar 1.087, de negende dag dat dit omlaag ging. Op het hoogtepunt kwamen er ongeveer 1.300 nieuwe patiënten per dag in de ziekenhuizen terecht.

Bij ons?

In ons land was donderdag de besmettingsgraad verder gedaald tot 0,7. “Dat gaat het ons gemakkelijker maken om in de toekomst meer maatregelen los te laten”, zei viroloog Steven Van Gucht daarover.

Lees ook: Is Covid-19 al gemuteerd? Hoelang kan het overleven op een deurklink? Wetenschappers leggen uit wat we wel en niet weten over het virus (+)

Gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo
Photo News Gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guido Daleman

    Als je op 1000 inwoners wereldwijd de meeste doden hebt kan het controlesysteem niet het beste op de wereld zijn of toch?