Besmettingen blijven toenemen in Melbourne: nieuwe lockdown gestart

EPA
De Australische deelstaat Victoria heeft nog 165 nieuwe besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd. In de metropool Melbourne is een nieuwe lockdown gestart van zes weken voor de vijf miljoen inwoners. Ze hebben opdracht gekregen thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De lockdown is van kracht sinds middernacht op woensdag plaatselijke tijd. Onder andere handelszaken zoals restaurants en cafés, bioscopen, schoonheidssalons maar ook sportzalen, zwembaden, speeltuinen en kampeerterreinen moeten opnieuw de deuren sluiten. Voor de tweede keer sinds de pandemie mogen de meer dan vijf miljoen inwoners ook enkel hun woningen verlaten om inkopen te gaan doen, te gaan werken of studeren, te sporten of om zorgredenen.Ook moesten veel bedrijven de deuren weer sluiten. De economische schade loopt vermoedelijk in de miljarden.

Begrip voor maatregelen

Toch tonen veel inwoners begrip voor de strenge maatregelen. “Een lockdown is noodzakelijk, anders zou het aantal gevallen niet teruglopen”, zegt een vrouw. Overheidspersoneel gaat van deur naar deur om inwoners te vragen zich te laten testen op het virus.

Het aantal coronabesmettingen in Victoria nam de afgelopen dagen snel toe. Van de nieuwe 165 besmettingen zijn er 30 gelinkt aan gekende clusters. Naar de 135 andere gevallen loopt een onderzoek. Negen socialewoningtorens waren al in lockdown geplaatst, 3.000 bewoners zijn getest.

AFP

De staat raakt steeds verder geïsoleerd. De grens met het aangrenzende staten New South Wales en South Australia is inmiddels gesloten. Sommige mensen probeerden op de valreep nog Victoria te verlaten. Honderden reizigers zijn voor de sluiting de grens overgestoken met South Australia, bericht omroep ABC. Bij een controlepost aan de grens stond een file van ongeveer 150 auto’s.

Ook Queensland neemt maatregelen. Premier Annastacia Palaszczuk van die deelstaat schreef op Twitter dat bezoekers uit Victoria vanaf vrijdagmiddag niet meer welkom zijn. “Ze worden teruggestuurd.”

Controleposten

Buiten Victoria blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen in Australië beperkt. Landelijk is tot dusver bij zo’n 9.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben. Het gaat om een relatief klein aantal in vergelijking met andere landen. Er overleden 106 mensen aan Covid-19.

De politie heeft controleposten geplaatst rond de stad. Daar vragen politiemensen met mondkapjes aan automobilisten waarom ze van huis zijn gegaan. Australische media omschrijven de controles als een “ring van staal” rond de metropool in de staat Victoria.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gilbert Van den Berghe

    Goed beslist . Enige manier die juist is .