Besmettelijk griepvirus bij paarden uitgebroken in Nederland

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
In een groot aantal paardenstallen in het zuiden en het midden van Nederland is een zeer besmettelijk griepvirus uitgebroken. Dat zegt de Sectorraad Paarden, die de belangen behartigt van meerdere partijen in de paardensector.

Stallen waar het virus is uitgebroken moeten op slot, luidt het dringende advies van de belangenorganisatie. "Het is van groot belang dat stalhouders en individuele eigenaren zich realiseren dat bij verdenking op een influenza-infectie toch op pad gaan naar andere bedrijven of wedstrijden uitermate onverantwoordelijk is!", klinkt het.

Volgens de Sectorraad is de influenza "duidelijk besmettelijker dan rhinopneumonie omdat het virus sterker is en zich ook gemakkelijk door de lucht over enige afstand kan verspreiden". Het virus leidt tot hoge koorts, hoesten en een snotneus. Paarden hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen. Ook goed gevaccineerde paarden kunnen door het virus ziek worden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Dhooghe

    Ik stel voor dat ze hetzelfde doen als bij everzwijnen: zoveel mogelijk paarden afschieten. Voor de volksgezondheid, weet je wel.