Besmette vrouw zat alleen in lift en toch leidde dit tot 71 andere besmettingen

Getty Images
Een vrouw in China heeft indirect 71 andere mensen aangestoken met het coronavirus nadat ze één keer de lift in een appartementencomplex had gebruikt. Dat blijkt uit een rapport gepubliceerd door het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 25-jarige vrouw had geen direct contact met de andere mensen en de enige gedeelde ruimte was een lift in het flatgebouw waar ze woonde.

De vrouw keerde op 19 maart vanuit de Verenigde Staten terug naar de provincie Heilongjiang in China. Voor haar komst waren er sinds 11 maart geen gevallen meer van Covid-19 vastgesteld in de regio. De vrouw had geen symptomen en werd gevraagd om uit voorzorg in zelfisolatie te gaan bij haar thuis. Het enige ‘indirecte contact’ dat ze met iemand anders in haar gebouw had, was via een gemeenschappelijke lift. Tests om antilichamen voor Covid-19 op te sporen, kwamen negatief terug op 31 maart en 3 april.

Buurman

Vlak nadat de vrouw de lift genomen had, maakte een buurman er gebruik van. Hij raakte besmet - zonder het te weten. Op 26 maart logeerden zijn moeder en haar vriend bij hem. Hij bracht het virus op hen over. Drie dagen later woonden de moeder en haar vriend een feest bij. Een feestganger kreeg een beroerte en werd naar het ziekenhuis overgebracht, vergezeld door zijn zonen.

Op 7 april kreeg de partner van de moeder van de buurman symptomen. Op 9 april testte hij positief. “Dat was het eerste positieve geval in deze cluster”, aldus het rapport. Meerdere personen waarmee de man contact had gehad, testten vervolgens positief - inclusief de buurman van de vrouw die in de Verenigde Staten was geweest.

Tijdens de periode dat de man met de beroerte in het ziekenhuis verbleef, werden nog eens 28 mensen besmet. Vijf verpleegsters, een dokter en een medewerker vertoonden eveneens symptomen. In het tweede hospitaal waar hij werd behandeld, raakten 20 anderen besmet.

Superverspreider

Nadat de onderzoekers hadden gehoord van de internationale reis van de vrouw in het appartementencomplex, testten ze haar opnieuw. De resultaten toonden toen wél aan dat ze antilichamen had, wat duidde op een eerdere infectie met het coronavirus. Onderzoekers concludeerden dat de vrouw een asymptomatische drager was die haar buurman had besmet via bepaalde oppervlaktes in de lift. Zij bleek de superverspreider die tot 71 andere besmettingen had geleid.

Uit eerdere studies is gebleken dat het coronavirus twee à drie dagen kan overleven op plastic of metalen oppervlakken, maar dat de besmettelijkheid na een zevental uur zou verdwijnen. Het coronavirus overleeft daarnaast gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen zoals deurklinken, leuningen en tafels.

Risico eerder klein

Maar toch zou het risico dat iemand kan besmet worden met het coronavirus via oppervlaktes eerder klein zijn. “Naar mijn mening is de kans op overdracht door levenloze oppervlakken erg klein”, verklaarde Professor microbiologie Emanuel Goldman eerder al. In gevallen waarin een besmet persoon hoest of niest op het oppervlak, en iemand anders dat oppervlak binnen 1 à 2 uur aanraakt na de hoest- of niesbui, is wel nog kans op besmetting.

Steeds meer studies tonen ook aan dat aerosolen - microscopisch kleine versies van speekseldruppeltjes - langere tijd in de lucht kunnen blijven hangen en grotere afstanden kunnen afleggen. Dat maakt slecht geventileerde ruimtes gevaarlijk, zelfs wanneer de sociale afstand van anderhalve meter wordt gerespecteerd.

Lees ook: Experts verontrust over stijgende coronacijfers: “Ja, hier is iets aan de hand (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Delafontaine

  Bij deze wil ik China bedanken om de wereld om zeep te hebben geholpen.

 • karin verwimp

  Met ander woorden: mondmasker heeft geen sikkepit geholpen (ja , ik realiseer me dat de dame in de foto niet de vrouw in kwestie is. Maar gezien het in China voorgevallen is denk ik dat je er van uit kan gaan dat ze een mondmasker op had). Das dus waarom ik al maanden wegwerphandschoenen draag bij het winkelen maar niet in mondmaskers geloof.

 • Heinrich Wolf

  Dus, het kan zijn dat het Covid-19 door deze vrouw naar China is gebracht en niet omgekeerd. Maar reconstrueer dat nog met absolute zekerheid. Beide landen hadden beter van begin af samen samen werk van gemaakt om het virus in te dijken.

 • Patrick De Cleyn

  Dit is wat een sterk virus in staat is om te doen. Read and learn.

 • Yves Banck

  Hmm. Amerikaans onderzoek over China? Best met heeeele grote korrel zout nemen