Beschuldigde Iraanse oppositiegroep uit Den Haag: "Wij pleegden aanslag niet"

Een slachtoffer van de aanslag in Ahvaz.
AFP Een slachtoffer van de aanslag in Ahvaz.
De Iraanse oppositiegroep ASMLA, onder meer gevestigd in het Nederlandse Den Haag, ontkent de bloedige aanslag gisteren in de Iraanse stad Ahvaz te hebben gepleegd. Iran houdt de groep wel verantwoordelijk en heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran op het matje geroepen.

De aanslag werd gisteren gepleegd tijdens een militaire parade in de stad Ahvaz, er  kwamen zeker 25 mensen om, ruim vijftig mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zouden ook leden zijn van de elite-eenheid  Iraanse Republikeinse Garde.

ASMLA ontkent

De aanslag werd dezelfde dag nog geclaimd door twee organisaties: terreurgroep IS en afscheidingsorganisatie ASMLA. Beide organisaties leverden geen bewijs voor de aanslag. ASMLA ontkende vanochtend verantwoordelijk te zijn. "De claim van de aanslag op de Iraanse bezettingsmacht is gemaakt door een kleine groepering die zegt onder ASMLA te vallen, dat is echter niet zo. Die groepering is al in 2015 uit onze organisatie gezet", schrijft ASMLA in een verklaring die is verspreid vanuit Den Haag.

De Iraanse regering denkt niet dat IS achter de aanslag zit, maar wijst naar groepen die worden gesteund door regionale machten, daarmee verwijst ze waarschijnlijk naar aartsvijand Saudi-Arabië. Daarnaast heeft Iran enkele Europese ambassadeurs, waaronder de Nederlandse, op het matje geroepen. "Het is niet acceptabel dat deze groepen niet door de Europese Unie gekwalificeerd worden als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa", citeerde staatspersbureau INRA woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi.

"VS zullen agressiviteit beklagen"

De Iraanse president Hassan Rohani heeft de Verenigde Staten er van beschuldigd onrust te willen zaaien in zijn land. Hij stelde dat Amerika spijt zal krijgen van zijn agressiviteit. Rohani beschuldigt de Golfstaten ervan met de steun van de VS financiële middelen en militaire steun te verlenen aan Arabische antiregeringsbewegingen. Die zaten volgens hem achter de aanslag van gisteren. "De kleine vazalstaten in de regio worden gesteund door Amerika en de Verenigde Staten hitsen hen op en geven hen de nodige slagkracht", zei hij op de staatstelevisie.

Moord in Den Haag

ASMLA (Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz) vecht voor de onafhankelijkheid van de regio Ahvaz, waarin veel Arabische Iraniërs wonen. De groepering pleegde de afgelopen decennia meerdere aanslagen in Iran, onder meer op oliepijpleidingen. Veel leiders wonen in het buitenland. Onder hen was Ahmad Nissi, die sinds 2006 met zijn gezin in Nederland woonde. Eind vorig jaar werd hij voor zijn woning in Den Haag geliquideerd. Het politieonderzoek naar die moord loopt nog, nabestaanden stellen dat de Iraanse regering verantwoordelijk is voor zijn dood. 

Er zijn de afgelopen jaren meerdere Iraanse oppositieleiders in Europa geliquideerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, beschuldigde Iran er onlangs van daar de hand in te hebben. Volgens Pompeo gaf de Republikeinse Garde opdracht tot die 'moordoperaties'. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Caroline Bex

  Toch heeft Iran gelijk. Wat doet in hemelsnaam een groepering voor de onafhankelijkheid van een godvergeten gebied waar ik nog nooit van gehoord heb, in Nederland?

 • philippe decock

  In Iran hebben ze blijkbaar een kristallen bol. Al net na de aanslag weten ze wie erachter zit.

 • Ronald Beintema

  Welles nietes....welles nietes...

 • Paul Philippaerts

  Typisch iets voor europa buitenlandse terroristen een warme thuis bieden. Gratis kost en inwoon.

 • François Nuyts

  Het is altijd wel gemakkelijk om de schuld in iemand anders schoenen te schuiven natuurlijk . Onderzoek zal wel uitwijzen wie daar achter zit . Al is dat vaak heel moeilijk om in dergelijke situaties de schuldige te vinden .