Beschermde trappen van Hindoeïstische tempel krijgen vrolijk (maar illegaal) likje verf

Two women take selfies in front of the newly-painted 272-steps staircase leading to Malaysia's Batu Caves Hindu temple in Kuala Lumpur on August 30, 2018. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)
AFP Two women take selfies in front of the newly-painted 272-steps staircase leading to Malaysia's Batu Caves Hindu temple in Kuala Lumpur on August 30, 2018. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)
De trappen van de toeristische Batu-grotten in Maleisië hebben een fel kleurtje gekregen. Zo vieren ze een hindoefeest dat maar om de 12 jaar voorvalt. De regering is minder enthousiast over de wijzigingen. Aangezien de trappen op de erfgoedlijst staan, mag er niets aan gewijzigd worden. Laat staan zo’n kleurrijke make-over.

Groot feest in Maleisië. In de Batu-grotten, net buiten de hoofdstad Kuala Lumpur, viert men Kumbhabhishekham, een hindoe-ritueel dat maar om de 12 jaar plaatsvindt. Voor de gelegenheid besloten de monniken van het tempelcomplex de iconische trappenpartij van 272 treden in felle kleuren te schilderen. Het resultaat: een oogverblindend en vrolijk meesterwerk met Instagram-potentieel voor de vele toeristen.

Minder enthousiast is de Maleisische regering. De trappen van de tempel staan namelijk geregistreerd op de erfgoedlijst waardoor er niets aan het bouwwerk mag worden aangepast zonder de expliciete toestemming van de regering. Ze houden het voorlopig bij een waarschuwing maar raadt de monniken met drang aan niet meer op eigen houtje te werk te gaan.

Wie nog een foto wil bij de regenboogtrappen wil, kan zich best haasten. Gevreesd wordt dat de regering zo snel mogelijk korte metten wil maken met het kleurrijke spektakel.

Zo zagen de wit-rode Batu-trappen er uit voor de kleurrijke renovatie
iStock Zo zagen de wit-rode Batu-trappen er uit voor de kleurrijke renovatie
AFP
EPA
AFP
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans vullings

  het plaatsen op de erfgoedlijst is mijn inziens een vorm van onteigenen

 • chantal browaeys

  afschuwelijk die kleuren

 • Bart Vandevelde

  Ronduit prachtig!

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom krijgt de Antwerpse kathedraal zo geen verfbeurt ?

 • David van Aelst

  Ik vind het zo wel mooi...