Beschermde trappen van Hindoeïstische tempel krijgen vrolijk (maar illegaal) likje verf

De trappen van de toeristische Batu-grotten in Maleisië hebben een fel kleurtje gekregen. Zo vieren ze een hindoefeest dat maar om de 12 jaar voorvalt. De regering is minder enthousiast over de wijzigingen. Aangezien de trappen op de erfgoedlijst staan, mag er niets aan gewijzigd worden. Laat staan zo’n kleurrijke make-over.

Groot feest in Maleisië. In de Batu-grotten, net buiten de hoofdstad Kuala Lumpur, viert men Kumbhabhishekham, een hindoe-ritueel dat maar om de 12 jaar plaatsvindt. Voor de gelegenheid besloten de monniken van het tempelcomplex de iconische trappenpartij van 272 treden in felle kleuren te schilderen. Het resultaat: een oogverblindend en vrolijk meesterwerk met Instagram-potentieel voor de vele toeristen.

Minder enthousiast is de Maleisische regering. De trappen van de tempel staan namelijk geregistreerd op de erfgoedlijst waardoor er niets aan het bouwwerk mag worden aangepast zonder de expliciete toestemming van de regering. Ze houden het voorlopig bij een waarschuwing maar raadt de monniken met drang aan niet meer op eigen houtje te werk te gaan.

Wie nog een foto wil bij de regenboogtrappen wil, kan zich best haasten. Gevreesd wordt dat de regering zo snel mogelijk korte metten wil maken met het kleurrijke spektakel.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans vullings

  het plaatsen op de erfgoedlijst is mijn inziens een vorm van onteigenen

 • chantal browaeys

  afschuwelijk die kleuren

 • Bart Vandevelde

  Ronduit prachtig!

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom krijgt de Antwerpse kathedraal zo geen verfbeurt ?

 • David van Aelst

  Ik vind het zo wel mooi...