Beruchte Noord-Koreaanse raket haalt ruimte niet

REUTERS
Noord-Korea heeft vannacht zijn beruchte raket gelanceerd, maar dat is uitgedraaid op een mislukking. Het tuig vloog slechts iets meer dan een minuut vooraleer het neerstortte in de oceaan. De VS veroordelen de lancering. "De provocerende actie van Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid, schendt het internationaal recht en is in strijd met zijn recente toezeggingen", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Ondertussen brengt Noord-Korea haar strijdkrachten in staat van verhoogde waakzaamheid, volgens de Koreaanse minister van Defensie, Kim Kwan-jin. De Zuid-Koreaanse marine is op zoek naar de brokstukken van de raket.

"De Democratische Volksrepubliek Korea heeft om 7u38m55s de satelliet Kwangmyongsong-3 gelanceerd. De observatiesatelliet is er niet in geslaagd in een baan rond de aarde te raken", meldt het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA na meer dan vier uur radiostilte. "Wetenschappers, techniekers en experten bestuderen nu de redenen van de mislukking." Eerdere Noord-Koreaanse pogingen om een satelliet in een baan rond de Aarde te brengen, mislukten in 1998 en 2006.

Zuid-Korea meldt dat het tuig enkele minuten na de lancering uiteenbrak in verschillende delen, en dat een team op zoek is naar de brokstukken. Volgens NORAD, het commando luchtdefensie Noord-Amerika, is de raket een Taepodong-2, een intercontinentale ballistische raket. NORAD meldt dat de eerste trap van de raket in de Gele Zee viel, 165 kilometer ten oosten van Seoel. De tweede en derde trap "hebben niet gefunctioneerd" en zijn ook in de Gele Zee neergestort, luidt het. "Op geen enkel moment vormden de raket of de brokstukken een bedreiging."


VN

Een diplomaat bij de Verenigde Naties (VN) meldt dat de VN-Veiligheidsraad vandaag in spoedzitting bijeenkomt om te bespreken wat de volgende stappen zijn nu Pyongyang het tuig gelanceerd heeft. De raad hoopt volgens de diplomaten op een unanieme uitspraak over de lancering, die volgens velen een schending is van het verbod op de toepassing van ballistische raketten door Noord-Korea. Het verbod maakt deel uit van de sancties die de Veiligheidsraad aan het regime in Pyongyang oplegde, nadat het in 2006 en 2007 kernproeven had uitgevoerd.

Gisteren hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 in New York nog geëist dat Noord-Korea zou afzien van de lancering, die een ernstige schending is van de resoluties van de Veiligheidsraad. Ook de G8 veroordelen de lancering nu, en roepen de V-Raad op "gepaste maatregelen te nemen".

Provocatie
"De provocerende actie van Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid, schendt het internationaal recht en is in strijd met zijn recente toezeggingen", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. "De VS blijven waakzaam tegenover Noord-Korea en zijn volledig toegewijd aan onze bondgenoten in de regio'', aldus de woordvoerder.

Catherine Ashton, Europees verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken, laat weten dat de EU diep bezorgd is om de lanceringen van een nieuwe raket door Noord-Korea. Ze spreekt over "gevaarlijke en destabiliserende daden". Los van het doel dat Pyongyang met de lancering beoogde, gaat het volgens Ashton om "een duidelijke schending van de internationale verplichtingen van Noord-Korea". Ashton vraagt het Noord-Koreaanse regime dan ook om zijn verplichtingen na te komen en "zich te weerhouden van elk initiatief dat de spanningen in de regio nog verder kan doen oplopen".

Ook Rusland veroordeelde de lancering. Zij is volgens een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou een schending van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het bewind in Pyongyang het gebruik van nucleaire technologie werd ontzegd. Moskou had er eerder bij Pyongyang op aangedrongen af te zien van de lancering. Die zou de pogingen belemmeren om het zeslandenoverleg over het nucleaire programma van Noord-Korea te hervatten.

"Ondanks de mislukking gaat het om een ernstige provocatie", klinkt het in Tokio. "Een provocatie die de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en in Noordoost-Azië bedreigt", besluit Seoel.

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea liet via woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Liu Weimin, weten dat ze "niet werd ingelicht door Noord-Korea over de lancering van de satelliet".

REUTERS
AFP

Verhoogde waakzaamheid
Noord-Korea heeft de strijdkrachten ondertussen in staat van verhoogde waakzaamheid gebracht. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Kwan-jin, vandaag tegen een commissie van het parlement. De Zuid-Koreaanse marine is op zoek naar de brokstukken van de raket.

Doel

Met de raket Unha-3 wou Noord-Korea de satelliet Kwangmyongsong-3 in een baan rond de Aarde brengen. Maar de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan beschouwen de lancering als een test voor een ballistische raket. En de internationale gemeenschap had de geplande lancering bovendien uitgebreid veroordeeld.

Volgens Noord-Korea gaat het enkel om een verdere stap in het ruimtevaartprogramma, maar vermoed wordt dat Pyongyang zijn militair arsenaal verder op punt wil stellen. Japan en Zuid-Korea dreigden de raket neer te halen indien het tuig hun luchtruim zou binnendringen. Volgens Tokio was Japan nooit in gevaar.

Leider
Met de lancering van de raket wil Noord-Korea de honderdste verjaardag vieren van Kim Il-Sung, de stichter van de communistische staat die in 1994 overleed.

AFP
AFP