Beruchte massamoordenaar Charles Manson (83) overleden

REUTERS
Charles Manson is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt tmz.com. Amerika's bekendste massamoordenaar en sekteleider werd eerder opgenomen in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsproblemen.  Manson bracht bijna 48 jaar in de cel door, hij kreeg negen keer levenslang.

Sekteleider Charles Manson droeg in augustus 1969 een aantal van zijn volgers, bekend als de 'Manson Family', op de bewoners en gasten van een huis in de Hollywood Hills om te brengen.

Vijf mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie actrice Sharon Tate, de hoogzwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Het was Sharons zus, Debra Tate, die het nieuws van Mansons dood naar buiten bracht. Het Corcoran State Prison in Californië had haar gebeld. Manson stierf om 20u13 lokale tijd.

In januari werd de massamoordenaar al in het ziekenhuis opgenomen met een zware darmbloeding.  Hij moest eigenlijk onder het mes, maar daar was hij te zwak voor. Vorige week werd hij opnieuw in het hospitaal opgenomen, onder strenge bewaking van vijf agenten.

Manson zat een straf van negen maal levenslang uit. Hij zat vast sinds december 1969. Die zomer bracht de 'Manson Family' in vijf weken tijd negen mensen om het leven op vier verschillende locaties. Hij ontkende op zijn proces aanwezig geweest te zijn bij de moorden, maar werd in 1971 toch veroordeeld voor moord en aanzetten tot moord op zeven slachtoffers.

De bekendste moord is die Manson-volgster Susan Atkins in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 pleegde op Sharon Tate. De hoogzwangere actrice smeekte om haar nog ongeboren kindje te laten leven, maar werd in het huis van Roman Polanski in Benedict Canyon brutaal met messteken vermoord. Atkins schreef vervolgens met het bloed van Tate 'pig' op de voordeur. Nog vier andere aanwezigen werden koelbloedig afgemaakt. Een dag later sloegen volgelingen van Manson opnieuw gewelddadig toe en slachtten ze zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary af. De twee moordpartijen werden samen in de rechtbank behandeld als de zaak-Tate-La Bianca.

Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten en Susan Atkins, drie leden van de moordlustige
'Manson Family', terwijl ze naar de cel geleid worden in 1970.
© photo news Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten en Susan Atkins, drie leden van de moordlustige 'Manson Family', terwijl ze naar de cel geleid worden in 1970.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nina deyrne

  Dat ze dat geopereerd zouden moeten hebben, alsof ze hun energie niet beter kunnen gebruiken.

 • Erhan Kocaman

  Wees Maar gerust nu pas is zijn Straf begonnen.!

 • Johan Vercarre

  Veel te lang geleefd. Ik hoop dat hij nog voor zijn dood ferm heeft afgezien.

 • raymond van der craen

  Die heeft toch 48 jaar kunnen nadenken over zijn misdaden zonder uitzicht op eventuele in vrijheidsstelling, die had voor mij nog 50 jaar langer mogen leven in een betonnen hok van 3m00 op 2m00.

 • frank de ridder

  Eigenlijk interesseert me dat geen bal, ben nu zelfs niet blij dat ik het weet. Die gek hadden ze allang van de aardbol moeten verwijderen.