Beruchte controlekamer van Tsjernobyl geopend voor toeristen: maximum 5 minuten welkom

EPA
Vanaf nu kunnen toeristen de controlekamer van reactor 4 – de plaats waar ’s werelds vreselijkste nucleaire ramp vorm kreeg – in Tsjernobyl bezoeken. Ze hebben vijf minuten de tijd om hun ogen uit te kijken. Daarna vormt het hoge stralingsniveau een te groot risico en moeten ze wegwezen. 

Terwijl het toerisme in Tsjernobyl – door de populaire HBO-serie - reeds in mei ontplofte, was de controlekamer van reactor 4 altijd verzegeld. Enkel onderzoekers mochten de kern van de rampplaats bezoeken. Tot nu.

Aan de opening van de controlekamer zijn wel enkele strenge voorwaarden verbonden: toeristen moeten een beschermend pak dragen, een masker én een helm. En zelfs dan is de toeristische attractie slechts weggelegd voor echte durfals. De radioactieve straling is er immers 40.000 keer zo hoog als het normale stralingsniveau.

Niet verwonderlijk: de controlekamer van reactor 4 is de plaats waar de kernramp op 26 april 1986 ontstond. Een kernsmelting resulteerde in ’s werelds ergste nucleaire ramp. Reactor 4 werd volledig verwoest en van de controlekamer schiet ook niet veel over. Toch kan je jezelf, met wat verbeeldingskracht, tijdens een bezoek voorstellen hoe enkele beslissingen in de controlekamer leidden tot de ontploffing van reactor 4.

(Lees verder onder de foto’s)

Niet verwonderlijk: de controlekamer van reactor 4 is de plaats waar de kernramp op 26 april 1986 ontstond.
EPA Niet verwonderlijk: de controlekamer van reactor 4 is de plaats waar de kernramp op 26 april 1986 ontstond.
EPA

Controlepunten

Na een bezoek aan de radioactieve controlekamer moeten bezoekers sowieso twee tests ondergaan om te controleren aan hoeveel straling ze precies werden blootgesteld, of ze niet besmet werden met radioactieve deeltjes en om te garanderen dat ze die deeltjes niet mee naar buiten ‘dragen’. Tsjernobyl telt meerdere stralingscontrolepunten waar toeristen meermaals per dag gecheckt worden.

Na een bezoek aan de radioactieve controlekamer moeten bezoekers sowieso twee tests ondergaan om te controleren aan hoeveel straling ze precies werden blootgesteld.
EPA Na een bezoek aan de radioactieve controlekamer moeten bezoekers sowieso twee tests ondergaan om te controleren aan hoeveel straling ze precies werden blootgesteld.
EPA
EPA27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Gouverne

  Wat een onbenullige reacties. Ze gaan toch niet toeristen aan gevaarlijke straling blootstellen? Even uitrekenen dan maar. Achtergrondstraling in België is 2,5 milli Sievert per jaar. Dat is dan per 5 minuten: 0,0025/365 (dagen) / 24 (uren) / 60 (minuten) * 5 minuten = 0,0238 micro Sievert. Dat maal 40.000 = afgerond 1 milli Sievert. Dat komt overeen met één CT-scan, of één flinke röntgenfoto of tien foto's bij de tandarts of gewoon 5 maanden natuurlijke achtergrondstraling! Eng hoor.

 • Filip Catz

  En als iemand positief test mag die dus niet meer naar buiten ? Nog een goeie reden te meer om daar nooit te komen.

 • Boris Kemps

  Dan toch maar de Efteling zeker..

 • Erwin Vandriessche

  Alhoewel men tegenwoordig zich bewust is van het gevaar van stralingen door GSM masten, zijn er dan ook nog mensen die de lat nog wat hoger leggen en het supergevaar van radioactieve straling gaan trotseren als rampentoerist! Zeker ip een site zoals daar, waar een kerncentrale het begeven heeft en er zich duizenden besmet hebben door stralingen en vele al eraan gestorven zijn! Te gek eigenlijk voor woorden!

 • Patrick Gorra

  We zijn een 35-tal jaar verder en men spreekt nog altijd van een dodelijke straling ........ wat doen die kerncentrales dan nog op onze planeet ? Dringend sluiten !