Beruchte Abu Sayyaf-commandant op de Filipijnen gedood

EPA
Op de Filipijnen is een leider van de moslimterreurgroep Abu Sayyaf gedood, die berucht was voor het ontvoeren van buitenlanders. Alhabsi Misaya is vrijdag tijdens gevechten met regeringstroepen op het eiland Jolo op zo'n 1000 kilometer ten zuiden van Manila omgekomen. Dat deelde de militaire chef van het land, generaal Eduardo Ano, mee.

Misaya, die ook als een bommenexpert bekend stond, zou tientallen zeelieden uit Maleisië, Indonesië en Vietnam van schepen in de wateren rond de Filipijnen ontvoerd hebben. Hij was een van de beruchtste kidnappers in het zuiden van de Filipijnen, zei Ano.

Op 12 april had het Filipijns leger al een andere aanvoerder van de terreurgroep gedood. Muammar Askali, die zich ook Abu Rami noemde en woordvoerder van Abu Sayyaf was, zou in februari de onthoofding van een ontvoerde 70-jarige Duitse hebben bevolen. Dat zorgde ook in Duitsland voor heel wat ophef.

De terreurgroep Abu Sayyaf heeft op Jolo twintig gijzelaars in handen; twaalf zeelieden uit Vietnam, zeven Indonesiërs en een in 2012 ontvoerde Nederlander. Het eiland wordt beschouwd als een bastion van de extremisten.