Beroemde dirigent verkracht minderjarige jongen

UNKNOWN

De Russische dirigent Michail Pletnev is aangeklaagd in Thailand wegens verkrachting van een minderjarige jongen. Hierop staat maximaal twintig jaar celstraf. De politie overweegt echter om hem ook aan te klagen wegens het illegaal vasthouden van een jongere, aldus een agent van de politie in Pattaya. De badplaats staat bekend om sekstoerisme.

De 53-jarige Pletnev werd maandag meegenomen door agenten, die een huiszoeking bij de Rus in Thailand uitvoerden. Een aantal Thai, die waren gearresteerd wegens onder meer pedofilie, hadden een belastende verklaring tegen Pletnev afgelegd. De Rus is op borgtocht vrijgelaten. De man moet op 19 juli opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Als Pletnev schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot twintig jaar cel.

Pletnev, die in 1978 de Gouden Medaille van de zesde Internationale Tsjaikovski Wedstrijd won, is een befaamde pianist en artistiek directeur van het Russisch Nationaal Orkest. In 2005 won hij een Grammy voor een arrangement van Prokofievs balletuitvoering van Assepoester. (anp/mvl/gb)