Bernie Sanders wint Democratische voorverkiezingen in New Hampshire

Kandidaat Bernie Sanders op campagne in New Hampshire. (11/02/2020)
AFP Kandidaat Bernie Sanders op campagne in New Hampshire. (11/02/2020)
Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen van de Democratische Partij in de staat New Hampshire gewonnen. Na telling van 94 procent van de stemmen, behaalde de senator van Vermont 26 procent van de stemmen in de Amerikaanse staat. De 78-jarige linksbuiten van de Democratische Partij bleef rivaal Pete Buttigieg - die meer op het politieke midden mikt - met ruim 4.000 stemmen voor. Daarmee wordt Sanders een serieuze kanshebber om het in november tegen Trump op te nemen.

“Deze overwinning is het begin van het einde van Donald Trump”, verklaarde Sanders in een speech aan zijn aanhangers. “Wie er ook wint, en we hopen uiteraard dat wij het zijn, we zullen samenkomen en de meest gevaarlijke president in de moderne geschiedenis van dit land verslaan.”

Lang zag het er naar uit dat de progressieve Sanders, die campagne voert voor betaalbare zorgverzekeringen, maximumprijzen voor huurwoningen en het kwijtschelden van studieschulden, met grotere cijfers zou winnen. 

Een late inhaalrace beperkte de schade voor Buttigieg, die 24,4 procent van de stemmen binnenhaalde. Ook kandidate Amy Klobuchar deed het verrassend goed en behaalde 19,7 procent. Elizabeth Warren had het een stuk lastiger in New Hampshire en behaalde 9,3 procent. Voormalig vicepresident Joe Biden stelde opnieuw teleur met slechts 8,4 procent.

Sanders vermeed de confrontatie met zijn Democratische rivalen in de speech die hij hield na het sluiten van de stemlokalen. De senator richtte zijn pijlen eerder op de huidige president: “Ongeacht wie er wint [...] zullen we ons verenigen en de gevaarlijkste president uit de moderne geschiedenis verslaan”, aldus een strijdvaardige Sanders tegen zijn aanhangers in Manchester, New Hampshire. 

Vier jaar geleden had Sanders ook al de voorverkiezing in diezelfde staat gewonnen. Toen haalde hij ruim 60 procent van de stemmen, maar had hij slechts één tegenstander: Hillary Clinton. De overwinning is dan ook een opsteker voor senator Sanders die vorige week in Iowa nog nipt van Buttigieg verloor, maar wél meer stemmen wist binnen te halen. Ook uit een ander feit mag Sanders hoop putten: de afgelopen 25 jaar won de nummer 1 of 2 van de voorverkiezingen in New Hampshire uiteindelijk altijd de nominatie tot presidentskandidaat voor de Democratische Partij.

De weg naar het Witte Huis

Maar de weg naar het Witte Huis is nog lang, en in New Hampshire waren dinsdag slechts 24 afgevaardigden te verdelen onder alle kandidaten die meer dan 15 procent van de stemmen kregen. Sanders en Buttigieg hebben beiden 9 afgevaardigden binnengehaald, terwijl Klobuchar het met 6 afgevaardigden moet doen.

Om de nominatie als presidentskandidaat van de Democraten in de wacht te slepen, zijn in totaal 1.990 afgevaardigden nodig. Het zijn namelijk de afgevaardigden die uiteindelijk tijdens de Nationale Democratische Conventie bepalen wie de presidentskandidaat voor hun partij wordt. 

Tijdens de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire mochten overigens alle volwassenen die niet als Republikeinse kiezer geregistreerd stonden, meedoen. Ook de zogenaamde ‘onafhankelijke stemmers’ konden dus stemmen. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Amerikaanse voorverkiezingen.

Joe Biden alweer in South Carolina

In tegenstelling tot de andere kandidaten, wachtte Joe Biden niet op het sluiten van de stemlokalen in New Hampshire. Biden, die opnieuw teleurstelde, had de bui al zien hangen en reisde meteen door naar de staat South Carolina, waar op 29 februari voorverkiezingen worden gehouden. 

Vanuit zijn hoofdkwartier in de stad Columbia sprak hij zijn aanhang toe: “We komen terug naar New Hampshire”, zei hij vol vertrouwen.  Ondanks de tegenvallende resultaten gaat Biden er nog steeds van uit dat hij de kandidatuur van de Democraten zal winnen. 

Volgens CNN heeft geen enkele (voormalige) vicepresident het zo slecht gedaan in de voorverkiezingen van New Hampshire als Biden. 

Aanhangers van Joe Biden in New Hampshire zagen hun kandidaat tijdens de verkiezingsnacht alleen op TV. De voormalig vicepresident reisde vanwege de tegenvallende resultaten meteen door naar de staat South Carolina. (11/02/2020)
REUTERS Aanhangers van Joe Biden in New Hampshire zagen hun kandidaat tijdens de verkiezingsnacht alleen op TV. De voormalig vicepresident reisde vanwege de tegenvallende resultaten meteen door naar de staat South Carolina. (11/02/2020)

Amy Klobuchar gaat door

De 59-jarige Amy Klobuchar had een beduidend betere avond. De senator uit Minnesota deed het verrassend goed in New Hampshire. “Hallo Amerika, ik ben Amy Klobuchar en ik zal Donald Trump verslaan", daarmee begon ze haar toespraak in de plaats Concord, New Hampshire. De senator liet haar supporters meteen weten door te gaan met de voorverkiezingen in de staten Nevada en South Carolina. 

Amy Klobuchar spreekt haar aanhang toe in Concord, New Hampshire. (11/02/2020)
AFP Amy Klobuchar spreekt haar aanhang toe in Concord, New Hampshire. (11/02/2020)

Yang en Bennett geven op

Een teleurgestelde Andrew Yang liet na de eerste exitpolls van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire aan zijn medewerkers weten dat de eerste uitkomsten “niet het resultaat zijn waar we zo hard voor hebben gevochten”.

De 45-jarige Yang, die geen politieke achtergrond heeft, verraste in de afgelopen weken door langer in de race te blijven dan meer ervaren politici en door op te vallen bij debatten. De zoon van Taiwanese migranten had zijn kandidatuur in 2017 gesteld met als belangrijkste boodschap een basisinkomen van 1.000 dollar per maand voor iedere volwassen Amerikaan.

Ook senator Michael Bennet staakte zijn campagne voor de nominatie van de Democraten. De 55-jarige senator uit Colorado maakte dat kort na de exitpolls bekend.

New Hampshire is de tweede staat in de VS waar de voorverkiezingen worden gehouden, nadat vorige week Iowa de spits afbeet. Daar wist Pete Buttigieg nipt de verkiezingen te winnen, voor rivaal Bernie Sanders - die wel de popular vote won. Grote verliezer in Iowa was Joe Biden, die op de vierde plaats eindigde. De voorverkiezingen in Iowa verliepen chaotisch door problemen met de app die de resultaten moesten verwerken, daarom waren pas een dag later alle stemmen geteld

Wil je de overgebleven Democratische kandidaten beter leren kennen? Op HLN+ vind je profielschetsen van alle deelnemers die menen Trump te kunnen verslaan.