Bernie Sanders kondigt nieuwe kandidatuur presidentsverkiezingen officieel aan

Bernie Sanders.
REUTERS Bernie Sanders.
De Amerikaanse senator Bernie Sanders is in 2020 opnieuw van plan een gooi te doen naar het presidentschap. Dat zei hij vanmorgen in een interview met Vermont Public Radio, de openbare radio van zijn thuisstaat.

“Ik wil het de mensen van de staat Vermont als eerste laten weten”, zei Sanders vanochtend in de noordoostelijke staat. “Ik beloof dat ik op mijn tocht langs het land de waarden waar we hier allemaal trots op zijn - geloof in recht, in gemeenschap, in 'grassroots’-politiek, in lokale dorpsbijeenkomsten - zal uitdragen. Ik vind de huidige inwoner van het Witte Huis een schande voor ons land. Hij is een pathologische leugenaar, een racist, een sexist, een homofoob, een xenofoob en iemand die goedkope politieke punten scoort door het op te nemen tegen minderheden, vaak migranten zonder papieren.”

Of Sanders enige kans maakt het te halen, blijft afwachten tot volgend voorjaar, wanneer de Democratische voorverkiezingen van start gaan. Sanders is een van de al meer dan tien kandidaten van zijn partij voor het presidentschap. Met zijn kandidatuur erbij zijn ook al zes senatoren kandidaat.

Op de vraag of hij niet te oud is om het gezicht te zijn van “de nieuwe Democratische partij” zei Sanders dat “we moeten kijken naar kandidaten, niet naar hun huidskleur, hun seksuele voorkeur, hun geslacht of hun leeftijd”. “We moeten evolueren naar een samenleving die niet discrimineert en die kijkt naar mensen, hun mogelijkheden en hun idealen.”

Ervaring

Sanders moest in 2016 het onderspit delven voor de Democratische nominatie die hij verloor van Hillary Clinton. Analisten wijzen er op dat Sanders’ kandidatuur fel verschilt van die van vier jaar geleden. Hoewel de senator de nominatie toen niet kon binnenhalen, verwierf hij tijdens zijn campagne wel een sterke aanhang, die hem nu nog altijd steunt. Terwijl hij toen gezien werd als een protestkandidaat, geniet hij nu ook binnen zijn partij brede steun. 

Bovendien is hij deze keer veel breder bekend in het hele land en kent hij het klappen van de zweep. Ook zijn ervaring in het ophalen van campagnegeld zal hem zeker van pas komen. Sanders hoopt snel 1 miljoen handtekening op te halen bij gewone Amerikanen om zo te tonen dat het volk achter hem staat. 

Videoboodschap

Zaterdag had Politico al gemeld dat Sanders een videoboodschap had opgenomen waarin hij zijn kandidatuur lanceerde voor de presidentverkiezingen van 2020. De datum waarop de video verspreid zou worden, lag toen nog niet vast. 

De senator uit Vermont, inmiddels al 77 jaar, zetelt momenteel als onafhankelijke, ondanks zijn nauwe banden met de Democratische Partij. 

Tijdens de campagne vier jaar geleden verdedigde Sanders, die zichzelf een “democratische socialist” noemt, het idee van een universele gezondheidsverzekering, een gratis openbare universiteit en een minimumloon van 15 dollar (13,3 euro). Veel van zijn 'radicale' beleidsvoorstellen van toen, zijn nu gemeengoed binnen de Democratische partij. Hij zetelde in het Huis van Afgevaardigden van 1990 tot 2006. Daarna werd hij senator. In november werd hij nog comfortabel herkozen. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Peter Bonacasa: "Jouw zo geroemde rijke VS met moeite een maandje shutdown kunnen overleven omdat ze op krediet leven." Om in armoede te leven in Amerika is een keuze, behalve in socialistische landen daar is het verplicht. De inherente ondeugd van kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen, de inherente deugd van socialisme is de gelijke verdeling van armoede en ellende.

 • Fons Casteels

  Peter Bonacasa, nog zo'n slag en het is donker. Als het in uw socialistische paradijzen echt zo goed leven is, waarom is het dan verboden dat inwoners die landen ontvluchten? Waarom is zo moeilijk om er aan een reispaspoort te geraken?Waarom is er censuur en beperkte (of geen) internettoegang? Waarom zijn de politieke rode leiders bang voor meerpartijen-verkiezingen?

 • Peter Bonacasa

  Karel Tichmann, het is je blijkbaar ontgaan dat de gelukkigste landen ter wereld socialistische democratieën zijn, en dat de mensen in jouw zo geroemde rijke VS met moeite een maandje shutdown kunnen overleven omdat ze op krediet leven. Tot zover je geloofwaardigheid als rechts agitator.

 • Marie Vanakker

  Als Trump voor zijn 2e termijn gaat is hij ook 74 .Waarom al die oude mannen ? Het zal erom gaan hoe jong je van geest bent . Bernie is blijkbaar nog klaar van geest terwijl Trump duidelijk dement is .

 • Daan Roos

  China is ook socialistisch Karel, en met die doelen gaat het heel goed. 14,8miljoen jongeren die afstuderen in bèta vakken.