Bernard Tapie vrijgesproken in zaak van frauduleuze deal

Archiefbeeld van Bernard Tapie. De zakenman en oud-minister was vandaag niet aanwezig op de zitting.
EPA Archiefbeeld van Bernard Tapie. De zakenman en oud-minister was vandaag niet aanwezig op de zitting.
De correctionele rechtbank van Parijs heeft de zakenman en oud-minister Bernard Tapie vandaag bij verstek ontslagen van rechtsvervolging. Hij werd beschuldigd van fraude bij een omstreden arbitragebeslissing uit 2008. Het parket had vijf jaar cel gevorderd.

In 2008 kende het arbitragetribunaal 403 miljoen euro toe aan Tapie in zijn geschil met de bank Crédit Lyonnais over de verkoop van het sportartikelenproducent Adidas. In 2015 herriep het hof van beroep die beslissing, omdat het arbitrageproces mogelijk gemanipuleerd was ten voordele van Tapie. De zakenman had in 2007 Nicolas Sarkozy gesteund tijdens de presidentsverkiezingen die hij won. Tapie ontkende dat er bedrog in het spel was.

De correctionele rechtbank van Parijs oordeelde vandaag eindelijk over de zaak en besliste om Tapie te ontslaan van rechtsvervolging. Volgens de rechtbank "bevestigt geen enkel element in het dossier" dat de beslissing van het arbitragetribunaal "door fraude is beïnvloed". Tapie zelf was niet aanwezig op de zitting. De 76-jarige lijdt aan maag- en slokdarmkanker.

Naast Tapie waren er nog vier andere beklaagden. Ook zij werden ontslagen van rechtsvervolging. Onder hen ook Stéphane Richard, de CEO van Orange. Tegen hem had het parket drie jaar cel, een boete van 100.000 euro en een verbod op het uitoefenen van een openbare functie gedurende vijf jaar gevorderd.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Brus

    Het verbaast me dat u niet vermeldt dat Cristine Lagarde dat bedrag aan Tapie toekende, als minister. Nu zij bij de ECB komt, moet ze plotsklaps "schoon" gewassen worden.

  • Cécile De Boysere

    1 maand 'onterecht' pensioen geïnd door een fout van het stadhuis maar niet teruggestort en ik ben 'tijdelijk' geschorst en een crimineel... Ik had er zelfs nooit op gelet, het was mijn sociaal werkster die de fout zag maar toen had ik een brief van het gerecht. Lap.