Bernard Arnault “verbijsterd” over kritiek op donaties voor heropbouw Notre-Dame

Bernard Arnault
AP Bernard Arnault
Bernard Arnault, de topman van het luxegoederenconcern LVMH, zegt "verbijsterd" te zijn over de kritiek die er gekomen is op de donaties voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Hij benadrukt dat de gift van zijn familie en van zijn concern niet fiscaal zal worden ingebracht.

De familie Arnault, de rijkste familie van Frankrijk, en LVMH hadden dinsdag een gift van 200 miljoen euro aangekondigd voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs, die voor een groot deel verwoest werd bij een brand.

Tijdens een algemene vergadering werd Arnault door een aandeelhouder ondervraagd over de polemiek die over de donaties was ontstaan. Onder meer vakbonden en linkse partijen beschuldigen de ondernemingen en rijke Fransen ervan een communicatiecampagne te voeren rond de giften, die grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn.

Applaus

"Het is een valse polemiek. Het is erg verbijsterend om te zien dat je in Frankrijk zelfs bekritiseerd wordt wanneer je iets in dienst van het algemeen belang doet", antwoordde Arnault, die daarop een langdurig applaus kreeg van honderden aandeelhouders. "In sommige landen zou je eerder felicitaties krijgen" voor dergelijke grote donaties, zegt hij nog.

Bernard Arnault liet voorts verstaan dat zijn familie noch LVHM een beroep doen op de fiscale aftrekbaarheid. "Ik ben zeer duidelijk. Een deel van de som wordt geschonken door het familievermogen, dat geen omzet heeft, waardoor de wet (over het mecenaat) niet van toepassing is", zegt hij. "Voor LVHM geldt de regeling ook niet. Want de stichting Louis Vuitton gebruikt de wet op het mecenaat al" en heeft het wettelijk vastgestelde plafond bereikt.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Verlooy

  Nog altijd dezelfde praktijken als in de Middeleeuwen. Rijk worden door mensen uit te buiten, hongersnoden en daklozen negeren. Maar dan voor eigen glorie de bouw van een kathedraal financieren om hun hemel te verdienen. Als je dan verbijsterd bent, ben je wereldvreemd, hypocriet of beide. Het is duidelijk dat de kloof tussen arm en rijk te groot wordt. Als het deze weg blijft opgaan, kunnen ze binnenkort nog eens de guillotine buiten zetten voor nog eens een bloedige revolutie in Frankrijk.

 • willy Adriaenssens

  Ik vind dat er teveel kritiek is op die giften, dit is werelderfgoed zijn de critici dat vergeten ,ik denk dat er vele nog niet in dit monument zijn geweest ,gewoon prachtig ,of zie ze liever beton???

 • Anthony Vandooren

  De mens is zelig de dag van vandaag. Oprecht bedankt voor je gift grote mijnheer

 • Patrick Braekeveldt

  Een rode draad bij al die onmetelijk rijken , je producten verkopen met woekerwinsten,je personeel een hongerloon te betalen en amper belasting te betalen !

 • rob callot

  De rijken hebben geld ja en doen wat ze willen ermee. De Notre Dame is een symbool voor de westerse waarden of een deel ervan . het is een uniek gebouw waarmee ge U associeert. Het zou nog is wat anders zijn als al de verontwaardigden hier het over de beroemde Moskee van Istambul zouden hebben. Onzin dus . de godsdienste, hebben ons opgezadeld met hun monumenten ( kerken , moskees , stupas en tempels ) draag erdan de gevolgen van.