Berlusconi vervolgd om Rubygate

REUTERS
De Italiaanse onderzoeksrechter Cristina Di Censo heeft beslist dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op 6 april voor drie vrouwelijke rechters moet verschijnen wegens betaalde seks met een minderjarige en wegens machtsmisbruik, aldus gerechtelijke bronnen.

Het gaat om snelrecht, voorzien door het Italiaanse strafrecht in geval van "bewijs van het bewijs". In het geval van Berlusconi zullen vooral afgeluisterde telefoongesprekken worden aangewend. Zijn proces gaat op 6 april van start. "We hadden niets anders verwacht'', reageerde een advocaat van Berlusconi.

De Italiaanse premier staat terecht, omdat hij tussen februari en mei 2010 seks zou hebben gehad met de toen 17-jarige en dus minderjarige prostituee Ruby Rubacuori, alias het Marokkaanse meisje Karima el-Mahroeq. Nadat zij in de nacht van 27 op 28 mei wegens diefstal werd opgepakt, deed Berlusconi op zijn macht een beroep door bij de Milanese politie op haar vrijlating aan te dringen. Ook hiervoor moet hij zich op 6 april voor het gerecht verantwoorden.

Zowel Berlusconi (74) als Ruby ontkennen seks te hebben gehad. Hij dacht dat ze de leeftijd van 24 al had bereikt. Het meisje, dat in november 2010 18 jaar werd, zei enkel te hebben deelgenomen aan "normale en brave etentjes".

Diplomatieke onderneming
Dat Il Cavaliere is tussengekomen toen de Marokkaanse nachtclubdanseres voor diefstal werd opgepakt, schrijft de verdediging van Berlusconi af als een diplomatieke onderneming. De premier reageerde vanuit de overtuiging dat zij "het nichtje was van de (toenmalige) Egyptische president Hosni Moebarak". De premier wilde enkel de goede betrekkingen tussen beide landen staande houden.

Derde seksschandaal
Rubygate is het derde seksschandaal waarin Berlusconi is verwikkeld. In mei 2009 was er Noemi, een minderjarige die zodanig veel contact had met Berlusconi dat zijn vrouw uit de echt wilde scheiden. Een maand later was er D'Addario, een prostituee die over een wilde nacht met de eerste minister wist te vertellen.

Berlusconi riskeert drie jaar cel voor de seksaffaire en twaalf jaar opsluiting voor machtsmisbruik.

REUTERS