Berlusconi riskeert (nog maar eens) een celstraf van vijf jaar

Silvio Berlusconi.
PHOTO_NEWS Silvio Berlusconi.
Het parket van Napels heeft woensdag een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi voor omkoping van een senator. Dat werd vernomen bij gerechtelijke bronnen waarover het Italiaanse persagentschap Agi bericht.

Volgens die bronnen zal het verdict op 8 juli vallen. De 78-jarige Berlusconi kan nog in beroep gaan in geval van een veroordeling, iets wat hij in het verleden al meermaals deed.

Tegen Valter Lavitola, een trouwe medewerker van Silvio Berlusconi, werd een straf van vier jaar en vier maanden geëist. Lavitola zou het geld aan de omgekochte senator hebben overgemaakt.

De zaak gaat terug tot de parlementsverkiezingen van 2006 die nipt werden gewonnen door een linkse heterogene coalitie onder leiding van Romano Prodi. Maar enkele maanden na de verkiezing stapte Sergio De Gregorio over van de Prodi's partij IDV naar het kamp van Berlusconi, waardoor de zo al nipte meerderheid van Prodi nog meer fragiel werd, met de uiteindelijke val van de linkse regering tot gevolg in 2008.

Volgens het parket had il Cavaliere drie miljoen euro, waarvan 2 miljoen in cash, veil voor De Gregorio om de meerderheid om zeep te helpen. De Gregorio bekende dit intussen aan de magistraten en in de pers.

Berlusconi wou af van Prodi

De procureur noemde het omkoopbedrag "een enorme economische investering" waar Berlusconi maar één doel voor ogen mee had: "Prodi naar huis te sturen en zelf de post in te nemen".

Romano Prodi is de enige linkse politicus die er twee keer in slaagde om Berlusconi te verslaan tijdens de parlementsverkiezingen, in 1996 en 2006.

De Italiaanse mediamagnaat werd tot nu toe een keer veroordeeld voor fiscale fraude in augustus 2013. Zijn straf werd uiteindelijk omgezet in een werkstraf die Berlusconi uitvoerde in een rusthuis in Milaan tussen mei 2014 en maart 2015.