Berlusconi in nauwe schoentjes na 'affaire' met 18-jarige

UNKNOWN

Leden van de Italiaanse oppositie eisen het aftreden van premier Silvio Berlusconi, vertegenwoordigers van de katholieke kerk spreken van een verval van de moraal: de affaire rond zijn tot nu toe bedenkelijke en onduidelijke relatie met een 18-jarig schoolmeisje uit Napels lijkt Berlusconi in moeilijkheden te brengen. Nadat de 72-jarige politicus aan het begin van zijn derde ambtstermijn welhaast onaantastbaar leek, veroorzaakt zijn verrassingsbezoek aan het feestje voor de 18e verjaardag van de langbenige, blonde Noemi eind april nu echter ook in het door schandalen beproefde Italië enige schokgolven.

De anticorruptiepartij "Italië van de Waarden" (Italia dei Valori, IDV) onder leiding van Antonio Di Pietro zal vandaag nog een verzoek tot een vertrouwensstemming aan het parlement voorleggen. "Het is duidelijk dat de premier niet over de morele kwaliteiten beschikt om een land te regeren", aldus Di Pietro. Tot nog toe is de IDV-voorzitter er echter niet in geslaagd, de onderling verdeelde oppositiepartijen op elkaar af te stemmen. Het katholieke weekblad Famiglia Cristiana protesteert, de bevolking heeft recht op een verklaring. "Morele immuniteit" is ook voor regeringsleden niet tolerabel", citeerde de krant La Repubblica dinsdag de hoofdredacteur van Famiglia Cristiana, don Antonio Sciortino.

Corruptie
Vorige week al had de veroordeling van Berlusconi's Britse advocaat David Mills wegens corruptie de regeringsleider enige tegenwind bezorgd. Aangetoond werd dat Mills valse verklaringen had afgelegd ten gunste van Berlusconi. Prompt regende het eisen tot aftreden uit het linkse oppositiekamp. Communistische politici kondigden aan dat ze met een petitielijst hun eis voor zijn ontslag zullen staven. Berlusconi van zijn kant foeterde de 'rode rechters' uit en zei dat het vonnis door 'linkse extremisten' was geschreven.

Voor de zwakke oppositie lijken de strapatsen van Berlusconi manna uit de hemel te zijn. Volgens de jonste enquetes van drie peilingsinstituten stevenen Berlusconi's Volk van de Vrijheid (Popolo della libertà, PdL) en regeringspartner Lega Nord bij de Europese verkiezingen van 6 en 7 juni namelijk op ongeveer 50 procent van de stemmen af. De grootste oppositiepartij, de Partito Democratico (PD), zou slechts rond de 27 procent behalen.

Scheiding van Veronica
De 'affaire Noemi' was begin mei losgebarsten. De door de vrouwengeschiedenissen van haar man geënerveerde echtgenote van Berlusconi, Veronica Lario (52), richtte zich tot de pers om haar scheiding aan te kondigen. "Ik kan niet met iemand leven die het met minderjarigen doet", protesteerde de toen boze Italiaanse "first lady". Heel Italië volgt sindsdien belangstellend de onthullingen uit de geruchtenmolen van de nationale pers.

"Men heeft mij gewaarschuwd. De uitgeversgroep Repubblica-Espresso wil tot stand brengen waar de oppositie niet in slaagt - namelijk mij uit de weg ruimen", liet Berlusconi zich vandaag boos in de rechtsconservatieve krant Libero ontvallen. Maar de beweringen van het 22-jarige ex-vriendje van het meisje klinken in de publieke opinie nog na. De premier had zich in 2008 persoonlijk bij Noemi gemeld, luidde het - en wel nadat hem sollicitatiefoto's van haar voor een job als showgirl op televisie in handen waren gekomen. Na talrijke telefoontjes en geschenken volgde dan een uitnodiging. Noemi en ongeveer 40 andere jonge vrouwen vierden oudejaarsavond in een luxueuze villa van Berlusconi op Sardinië. "Daarna was ze mijn Noemi niet meer", zei de verbitterde vriend.

Berlusconi ontkent
Berlusconi wees tot nog toe alle beschuldigingen van de hand. Ten slotte organiseren ook anderen grote feesten met veel mensen op oudejaarsavond. "Ik zal binnenkort duidelijkheid verschaffen", zei de mediamagnaat gisteren in een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarbij vertrouwt hij van oudsher zelfbewust op zijn communicatietalent om alle onduidelijkheden en ongerijmdheden uit de weg te ruimen. "Uiteindelijk zal ik alle Italianen aan mijn kant hebben", daar is de door successen verwende Cavaliere, hoe Berlusconi ook genoemd wordt, zeker van. (afp/adv)

Om deze 18-jarige blondine draait het allemaal.
UNKNOWN Om deze 18-jarige blondine draait het allemaal.