Berlusconi houdt de lippen stijf op elkaar over taakstraf

PHOTO_NEWS
De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft vandaag voor de eerste keer in een bejaardentehuis bij Milaan gewerkt, een taakstraf die hem is opgelegd als vervanging van een celstraf. Bij vertrek weigerde hij iets te zeggen over hoe het was gelopen. Dat was zo afgesproken, zei de mediamagnaat.

Hij stelde daarmee honderden journalisten, fotografen en cameralieden teleur die uit binnen- en buitenland naar de ingang van het verpleeghuis Sacra Famiglia waren gekomen. Naast veel Italiaanse waren tal van Franse en Duitse media, het Amerikaanse dagblad The New York Times, de Japanse televisie en de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertegenwoordigd, zo meldt de krant la Repubblica.

Belastingfraude
Berlusconi (77) is de eerste Italiaanse oud-premier die een taakstraf opgelegd heeft gekregen. Hij werd vorig jaar definitief tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude. Het is in Italië ongebruikelijk dat mensen van boven de 70 achter de tralies worden gezet. Berlusconi had zelf om een taakstraf in plaats van een celstraf gevraagd. De rechtbank in Milaan heeft hem dat toegestaan. De oud-premier moet een jaar lang wekelijks minstens vier uur in het rusthuis werken, waar hij mensen met alzheimer bijstaat.

De directeur van de instelling heeft bepaald dat hij tijdens zijn werk niet mag zingen, de bewoners geen moppen mag vertellen en dat hij geen politieke campagne mag voeren. Reclasseringsambtenaar Severina Panarello gaat erop toezien dat hij zich aan alle voorwaarden houdt.

Onverdiend
Berlusconi's zoon Pier Silvio zei volgens ANSA dat hij zich voelt als de zoon van een man die in een situatie verzeild is geraakt die hij totaal niet verdient. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat zijn vader zijn taakstraf op een positieve en constructieve manier zal uitvoeren.

Berlusconi mag tijdens zijn werk niet zingen, geen politieke campagne voeren en de rusthuisbewoners geen moppen vertellen