Berlijnse Muur valt symbolisch een tweede keer

UNKNOWN

Precies 20 jaar na de val van de Berlijnse Muur zijn aan de Brandenburger Tor de stenen van een symbolische muur van 1.000 dominostenen gekanteld. Tienduizenden mensen jubelden toen die 2,50 meter hoge en beschilderde dominostenen uit kunststof omvielen. Ze stonden langs het toenmalige traject van de Muur tussen de Reichstag, de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz.

De eerste stenen van de 1,5 km lange keten werden omgestoten door medestichter van de Poolse vakbond Solicarnosc en later Pools president Lech Walesa, en de vroegere Hongaarse premier Miklos Nemeth. Daarbij is hun rol bij het vallen van de Muur in het zonnetje gezet.

Vuurwerk ter afsluiting
Overigens is het niet de eerste keer dat het vallen van de Muur in Berlijn zelf met neerstortende stenen is herdacht. Ex-bassist en zanger Roger Waters van de Britse band Pink Floyd deed het ook al tijdens een ambitieuze - en volgens sommigen protserige - uitvoering van "The Wall" op 21 juli 1990 aan de Potsdamer Platz. Net als tijdens de vroegere schaarse opvoeringen van The Wall door Pink Floyd zelf stortte ook toen de witte muur van kunststof tussen de band en de meer dan 300.000 toeschouwers in.

De ongeveer twee uur durende herdenking van de val van de Muur werd afgesloten met een vuurwerk. De staats- en regeringsleiders uit meer dan 30 landen zullen de rest van de avond doorbrengen in de ambtswoning van kanselier Angela Merkel, die hen samen met haar man Joachim Sauer voor het avondeten heeft uitgenodigd.

Toespraken
Het Vrijheidsfeest aan de Brandenburger Tor was vanavond gestart met een toespraak van de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD). Hij begroette de tienduizenden mensen die aan de Pariser Platz al uren lang in de gietende regen hadden gestaan.

Nadien kwamen de vele uitgenodigde staatsleiders aan het woord. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat de val van de Muur twintig jaar geleden de beslissende stap was naar een verenigd en vreedzaam Europa. Hij verklaarde aan de Brandenburger Tor dat zij die de Muur bekampt hadden"een droom over Europa" hebben gehad. De dag dat de Muur viel, is een dag waarin de wereld is veranderd en was een bevrijding.

De Britse premier Gordon Brown viel hem bij en zei dat de Berlijners door hun moed de wereld hebben veranderd. Zij hebben bewezen dat een volk dat nauw samenwerkt alles kan bereiken.

"Blijven strijden voor vrijheid"
De Russische president Dmitri Medvedev benadrukte dan weer dat de val van de Muur de gebeurtenissen in de toenmalige Sovjet-Unie hebben mogelijk gemaakt. De val heeft tot vooruitgang en vrijheid in Europa geleid. Aan het tijdperk van de confrontatie kwam een einde.

Volgens Duits bondskanselier Angela Merkel was de val een verplichting voor de 21ste eeuw. "Vrijheid ontstaat niet vanzelf. Vrijheid dient bevochten te worden", aldus Merkel.

De Amerikaanse president Barack Obama zei in een videoboodschap dat er geen einde mag komen aan de strijd voor de vrijheid. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat met de val van de Muur niet alleen een nieuw hoofdstuk voor Duitsland maar ook voor de hele wereld is opengeslagen.

Oecumenische eredienst
De feestelijke plechtigheden waren deze ochtend gestart met de Duitse bondspresident Horst Köhler en Angela Merkel die een oecumenische eredienst in de Gethsemanekirche in de wijk Prenzlauer Berg bijwoondn. De kerk wordt beschouwd als een centrum van de vreedzame revolutie van 1989 in de DDR.
 
De Berlijnse bisschop Wolfgang Huber waarschuwde voor vergetelheid. "We moeten er ook waakzaam voor blijven dat het onrecht in de voormalige DDR niet gebagatelliseerd wordt". De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit bezocht in de voormiddag een herdenkingsfeest aan de Bernauer Straße, die vroeger gescheiden werd door de Muur.
 
Symbolische wandeling
In de namiddag stak Merkel dan samen met mensenrechtenactivisten uit de ex-DDR de vroegere grens aan de Bornholmer Straße over. De controlepost was in de late avond van 9 november 1989 de eerste waarlangs de mensen naar het Westen stroomden. Aan de symbolische wandeling namen ook de voormalige Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de vroegere Poolse burgerrechtenactivist Lech Walesa deel. Merkel had 9 november 1989 als de "gelukkigste dag uit de jongere geschiedenis van Duitsland" omschreven. (dpa/bdr/ka)

UNKNOWN
UNKNOWN
Angela Merkel spreekt het volk toe aan de Brandenburger Tor.
UNKNOWN Angela Merkel spreekt het volk toe aan de Brandenburger Tor.
De Amerikaanse president Barack Obama nam ook deel aan de viering met een videoboodschap.
UNKNOWN De Amerikaanse president Barack Obama nam ook deel aan de viering met een videoboodschap.
De Franse president Nicolas Sarkozy.
UNKNOWN De Franse president Nicolas Sarkozy.
UNKNOWN