Berlijn plafonneert huurprijzen: "We willen geen toestanden zoals in Londen of Parijs"

De huurprijzen zijn de jongste jaren enorm gestegen in Berlijn. Een jaar lang zoeken naar een betaalbaar appartemen, is geen uitzondering.
Kos De huurprijzen zijn de jongste jaren enorm gestegen in Berlijn. Een jaar lang zoeken naar een betaalbaar appartemen, is geen uitzondering.
In de Duitse hoofdstad Berlijn is het voortaan verboden voor huiseigenaren om nieuwe huurders meer dan 10 procent boven het stadsgemiddelde aan te rekenen. Berlijn is daarmee de eerste stad in Duitsland die een wetgeving inzake huurcontrole uitvaardigt.

De huurprijzen in Berlijn namen de voorbije jaren een spectaculaire vlucht, waardoor inwoners vaak een jaar moesten zoeken naar een betaalbare woonplaats.

Sinds gisteren mogen de huurprijzen niet meer dan 10 procent boven het lokale gemiddelde uitkomen. Deze maatregel was al in voege voor bestaande huurcontracten, maar werd nu uitgebreid tot nieuwe contracten.

"De huurplafonnering is heel belangrijk want in Berlijn is het verschil tussen de huur die wordt betaald onder bestaande contracten en die voor nieuwe contracten bijzonder hoog", zo stelt Reiner Wild, manager van de Berlijnse huurdersvereniging. "Daarbij komt dat er jaarlijks 40.000 inwoners bijkomen. Om die reden staat de huizenmarkt zeer sterk".

Huisvestingstekort
Het nationale parlement stemde in maart de wet op de huurplafonnering goed. Die is vooral bedoeld voor stadswijken met huisvestingstekorten. Voor inwoners van Berlijn is de jacht op een appartementje steeds moeilijker geworden.

Hoewel de huurprijzen in Berlijn lager liggen dan in andere Europese hoofdsteden, is het volgens Wild belangrijk dat de stad betaalbaar blijft voor mensen met een laag inkomen. "We willen geen toestanden zoals in Londen of Parijs. Daar moeten mensen met een laag inkomen uitwijken naar afgelegen buitenwijken".

In Londen of Parijs moeten mensen met een laag inkomen uitwijken naar afgelegen buitenwijken, dat willen we niet

Reiner Wild, manager Berlijnse huurdersvereniging