Berlijn blokkeert Russische reacties op Instagram-profiel van Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
AFP De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Na vele Russischtalige beledigingen op een nieuw foto-kanaal van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op het internet, heeft de Duitse regering reacties in het cyrillische alfabet volledig geblokkeerd. "Het aanbod op de sociale media van de Duitse regering is algemeen Duitstalig", zei een woordvoerster van de regering aan de zondagskrant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"In het belang van de leesbaarheid zijn daarom reacties in andere talen - afgezien van Engelstalige bijdragen - verwijderd", klinkt het nog. Het profiel 'bundeskanzlerin' (bondskanselier in het Duits) is woensdag pas gelanceerd op het fotoplatform Instagram. Bij de gebruikersreacties hoopten vele obscene reacties in het Russisch zich op. In sommige gevallen ging het om Russen en Oekraïners die elkaar beledigden, vanwege het Oekraïense conflict en het Duitse standpunt daaromtrent. De commentaren in het cyrillische schrift zijn "een na een" verwijderd, aldus de woordvoerster.

Ondanks het nieuwe beleid van het socialemediateam van de Duitse bondskanselier, waren al snel nieuwe beledigingen in het Russisch geplaatst, zegt de Duitse krant. Die nieuwe reacties vlogen pas enkele uren later in de vuilbak. Over een filter om dergelijke reacties te controleren alvorens ze op de website verschijnen, beschikt het team volgens de krant niet.