Bergpolitie weigert Pool te evacueren van Mont Blanc

refugedugouter.fr
De Franse bergpolitie heeft onlangs geweigerd een Poolse alpinist per helikopter te evacueren van de Mont Blanc. De man verkeerde niet in gevaar, meldt de burgemeester van Saint-Gervais. Hij verhinderde daarna persoonlijk dat de toerist zich liet oppikken door een particulier helibedrijf.

"Moet het bergpeloton van de gendarmerie (PGHM) soms voor taxi gaan spelen," vraagt burgemeester Jean-Marc Peillex zich hardop af in een communiqué over het opmerkelijke incident.

Dat vond plaats op vrijdag 27 juni. De Poolse toerist was bezig met het beklimmen van de Mont Blanc. Bij de Refuge du Goûter, een herberg op 3.835 meter hoogte, belde hij de gendarmerie in Chamonix met het verzoek of ze hem met een helikopter konden ophalen. "De Pool weigerde op eigen kracht af te dalen richting vallei," aldus de burgervader.  

Weigering
Het PGHM weigerde het verzoek van de Poolse alpinist in te willigen. De préfecture van Haute-Savoie en de burgemeester van Saint-Gervais, de gemeente waarbinnen de herberg valt, weigerden eveneens. "De man verkeerde niet in gevaar," zegt burgervader Jean-Marc Peillex. 

De Pool belde vervolgens een particulier helibedrijf met het verzoek om hem te komen halen maar daar stak de burgemeester eigenhandig een stokje voor. Hij gaf het bedrijf simpelweg geen toestemming om boven het grondgebied van zijn gemeente te vliegen.  

Gids
Pas na 48 uur te hebben 'vastgezeten' in de herberg kon de Poolse bergbeklimmer beginnen aan de afdaling, zegt burgemeester Peillex. "Te voet en begeleid door een gids die we hem hadden opgedrongen en die hij zelf moest betalen."

De burgervader heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Pool. "De eisen van zulke onvoorbereide alpinisten getuigen van een denkwijze van stedelijke consumenten die werkelijk overal veiligheid en dienstverlening eisen ... zelfs tijdens een beklimming van de Mont Blanc, iets wat de verantwoordelijkheid is van de alpinist zelf in een natuurlijke omgeving met haar eigen wetten."

Hij pleit ervoor om misbruik van de reddingsteams te sanctioneren   
en de misbruikers de kosten te laten betalen.

Franse alpinist
De Franse bergpolitie rukte eind juni wél per helikopter uit voor een Franse alpinist (48) die in dezelfde herberg was gestrand omdat zijn bergschoenen de nacht ervoor waren gestolen in de slaapzaal. "De alpinist laten afdalen op zijn sokken was onverantwoord vanwege de temperaturen ver onder nul," luidde het toen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels