Berging lichamen neergestort AirAsia-vliegtuig gestaakt

Een niet-geïdentificeerd object dat door de Indonesische luchtmacht is gespot bij de kust van Pangkalan Bun in Borneo.
EPA Een niet-geïdentificeerd object dat door de Indonesische luchtmacht is gespot bij de kust van Pangkalan Bun in Borneo.
De zoektocht naar lichamen en brokstukken in de Javazee ligt tijdelijk stil. Op de plek waar een Airbus van AirAsia is neergestort, is de zee nu te ruw om door te gaan met de berging, zegt het hoofd van de Indonesische reddingsdiensten volgens The Strait Times. Bovendien ontkrachtte Bambang Soelistyo het nieuws dat er al meer dan veertig lichamen zijn geborgen. Dat ging om een miscommunicatie, er zijn slechts drie lichamen geborgen, aldus Bambang. Zodra de golfslag en het weer het toelaten, wordt er ook in het donker verder gezocht.

Berichten over de vondsten in de Indonesische media werden eerder vanmorgen bevestigd door de luchtmacht. Het ministerie van Transport heeft inmiddels bevestigd dat de gevonden wrakstukken inderdaad van het vermiste toestel van AirAsia afkomstig zijn. Het zou gaan om 'significante voorwerpen' zoals een nooduitgang en een vrachtdeur. 

Totale ontreddering
Op televisie worden beelden getoond van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken. Ook zijn er foto's gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. Ook zou een half ontkleed drijvend lichaam te zien zijn geweest. De Indonesische zender TVOne heeft de familieleden van de inzittenden zijn excuses aangeboden voor het tonen van die laatste beelden. 

De beelden zijn ook vertoond in het crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya, waar familieleden worden opgevangen en geïnformeerd over de stand van zaken. Ze slaakten kreten van totale ontreddering toen de vermoedelijke lichamen in beeld kwamen. In Surabaya wordt ook een ruimte in gereedheid gebracht waar autopsie uitgevoerd kan worden.

"We doen wat we kunnen"
AirAsia-topman Tony Fernandes laat via Twitter weten dat hij met spoed op weg is naar Surabaya. "We doen wat we kunnen." Ook betuigt hij zijn deelneming aan de nabestaanden. "Mijn hart vult zich met verdriet voor alle families die betrokken zijn bij vlucht QZ8501. Namens AirAsia mijn condoleances."

Brokstukken van vlucht AirAsia-vlucht QZ8501.
ap Brokstukken van vlucht AirAsia-vlucht QZ8501.

Familieleden slaakten kreten van totale ontreddering toen een Indonesische tv-zender de lichamen in beeld bracht

Wrakstukken

Vandaag, de derde dag na het verdwijnen van het vliegtuig, werd de zoekradius verder uitgebreid. Er werd voor het eerst ook aan land gezocht, in West-Kalimantan, een dunbevolkte regio op Borneo. Daarnaast werden ook de wateren langs de kust van het eiland Billiton, tussen Sumatra en Borneo, aan het zoekgebied toegevoegd. 

Indonesië kreeg ook hulp van de Verenigde Staten, die vandaag een torpedojager ingezetten. Een woordvoerder van de Indonesische luchtmacht zei aan CNN dat er op verschillende momenten van de dag op drie verschillende locaties binnen het zoekgebied wrakstukken gezien zijn.

Aan boord van het verdwenen vliegtuig, dat van Surabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java op weg was naar Singapore, waren 162 mensen, voornamelijk Indonesiërs. Het was zondagochtend opgestegen en verdween van de radar toen het slecht weer was.

Het nieuwe zoekgebied omvat 13 zones in zee en op het land.
EPA Het nieuwe zoekgebied omvat 13 zones in zee en op het land.