Berging Costa Concordia gaat volgende week van start

AP
Bergers beginnen dinsdag of woensdag met het werk aan het gestrande cruiseschip Costa Concordia, aldus een plan dat vandaag in Rome is gepresenteerd. Het enorme schip ligt al goed vier maanden op zijn kant bij het Italiaanse eiland Isola del Giglio.

De bedoeling is om het schip de komende maanden vast te maken aan een platform. Daarna moeten kranen het 290 meter lange gevaarte rechttrekken. Het wordt de grootste operatie ooit in zijn soort. "De omvang van dit project is uniek. Maar we hebben er vertrouwen in dat we het kunnen", zei Richard Habib van het Amerikaanse bergingsbedrijf Titan, dat samenwerkt met het Italiaanse Micoperi.

236 miljoen euro
De bergers willen opschieten, omdat het schip van de kust kan afglijden naar de diepte van de zee. Ze moeten bovendien voorzichtig zijn voor de bijzondere natuur in het zeegebied. Het cruiseschip liep op de rotsen toen de kapitein te dicht bij de kust voer om bepaalde bewoners te groeten. Bij de ramp kwamen 32 van de 4200 opvarenden om het leven. De evacuatie verliep chaotisch. Kapitein Francesco Schettino, die zelf snel van boord vluchtte, wordt momenteel vervolgd. De hele operatie duurt circa een jaar en kost ongeveer 236 miljoen euro.