Bereiden Verenigde Staten invasie van Venezuela voor? “5.000 troepen naar Colombia”, toont nota Amerikaanse veiligheidsadviseur

“5.000 troepen naar Colombia”, viel er te lezen op Boltons nota's.
AP “5.000 troepen naar Colombia”, viel er te lezen op Boltons nota's.
Bereiden de Verenigde Staten een invasie van Venezuela voor? Die vraag duikt op sinds Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton gisteren tijdens de aankondiging van nieuwe sancties een nota bij zich had met daarop het handgeschreven zinnetje “5.000 troepen naar Colombia”, buurland van Venezuela. Officieel wil het Witte Huis enkel kwijt dat “alle opties open liggen”.

Venezuela bevindt zich in volle constitutionele crisis nu parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf als interim-president heeft uitgeroepen. Verschillende staten hebben Guaidó al erkend als de rechtmatige leider van het land, Europa geeft zittend president Nicolas Maduro nog tot deze week respijt om nieuwe verkiezingen te organiseren. 

De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton kondigden gisterenavond alvast extra sancties aan tegen het staatsoliebedrijf PDVSA en de centrale bank van Venezuela. Opvallend was daarbij dat Bolton op een bepaald moment zijn notablok omdraaide, zodat duidelijk het zinnetje “5.000 troepen naar Colombia” te zien was. Het is onduidelijk of Bolton dat met opzet deed of niet. Hij ging tijdens de persconferentie niet in op de mogelijkheid om Amerikaanse soldaten naar het buurland van Venezuela te sturen. 

Bolton stelde gisteren samen met minister van Financiën Steve Mnuchin.
REUTERS Bolton stelde gisteren samen met minister van Financiën Steve Mnuchin.

“Alle opties liggen op tafel”

Officieel houdt het Witte Huis “alle opties” open. Ook de Colombiaanse regering kon eventuele plannen voor een Amerikaanse troepenontplooiing in haar land niet bevestigen. Buitenlandminister Carlos Holmes kende “het belang en de reden” van het zinnetje niet en zegt dat Colombia “politiek en diplomatiek” zal blijven handelen in relatie met zijn buur.

Mnuchin kondigde aan dat Citgo Petroleum, een in Houston gevestigde dochter van PDVSA, in staat zal zijn om te blijven opereren, maar dat er geen geld naar het Maduro-regime mag vloeien. De opbrengsten zullen in plaats daarvan worden bewaard op geblokkeerde Amerikaanse rekeningen.

De minister voegde eraan toe dat hij op de “korte termijn” een “bescheiden” impact verwacht op Amerikaanse raffinaderijen. Hij merkte op dat de sancties geen invloed hebben op al gekochte olie, die wordt geleverd. “Wij blijven de corruptie van Maduro en zijn trawanten ontmaskeren en de actie van vandaag zorgt ervoor dat ze niet langer de bezittingen van de Venezolaanse bevolking kunnen plunderen”, zei ook Bolton.

“Blijf met je handen van Venezuela”

Maduro zegt dat hij de beslissing van de Verenigde Staten juridisch gaat aanvechten. “Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PDVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen”, zei Maduro op de staatstelevisie. “Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad”, klonk het op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden.

Maduro waarschuwde Trump daarop in gebrekkig Engels: “Blijf met je handen van Venezuela. Onmiddellijk.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Waar olie is , zijn er Amerikanen, en wel helemaal in hun achtertuin waar een despoot regeert die alle realiteit verloren is, en een steeds communistischer totalitair regime wil installeren om zichzelf en zijn kring te verrijken. De mensen hebben honger, de economie is ingestort en de bevolking wil hem weg. De Amerikanen zullen er welkom zijn, voor heel even toch.

 • johan debue

  De VS zijn bankroet en moeten massaal geld lenen 21 000 000 000 000 ja eenentwintigduizend miljard dollar wie gaat dat blijven financieren en toch maar blijven stokebrandje spelen om de wapenindustrie te plezieren.

 • jef Joossens

  Als Trump zich maar niet mispakt zoals in Syrie, de Russen hebben al vliegtuigen in Venezuela staan.

 • Els Vervoort

  Wat fotografen zien op nota's is wat politici willen laten zien. In dit geval een soort waarschuwing voor Venezuela maar de politiek van Trump is er niet op gericht om buitenlandse avonturen aan te gaan. Vandaar zijn toenaderingen met landen als Noord-Korea en de terugtrekking van troepen in Afghanistan, Syrië... Het waren net de globalisten zoals Obama en Clinton die wereldbranden bewust gaande hielden.

 • Jeroen Beckers

  Had Trump nu niet heel luid geroepen dat de USA zich nergens meer ging mengen in het buitenland? Z'n zoveelste leugen.