Beoogd rechter Kavanaugh ontkent #Metoo-beschuldigingen: "Ik heb nooit iemand aangerand"

Brett Kavanaugh en zijn vrouw Ashley tijdens het interview op de Amerikaanse tv-zender Fox News.
AP Brett Kavanaugh en zijn vrouw Ashley tijdens het interview op de Amerikaanse tv-zender Fox News.
Brett Kavanaugh, de door president Donald Trump genomineerde rechter van het Hooggerechtshof in spe die wordt beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag, heeft die aantijgingen gisterenavond ontkend in een interview met de Amerikaanse tv-zender Fox News.

Geflankeerd door zijn vrouw Ashley, reageerde Kavanaugh op de beweringen van zijn eerste beschuldiger, Christine Blasey Ford, die zegt dat hij haar aanrandde op een schoolfeest toen ze nog tieners waren. Zij zegt dat Kavanaugh in dronken toestand haar kleren probeerde te verwijderen, haar op een bed duwde en haar mond bedekte. Zij zou 15 geweest zijn, hij 17.

Kavanaugh ontkende ooit "op zo'n feest geweest te zijn". Hij zei niet te bestrijden dat Ford wellicht ooit seksueel zou zijn misbruikt, "maar wat ik weet, is dat ik zoiets nooit gedaan heb". Volgens Kavanaugh waren Ford en hij niet bevriend in hun schooltijd en maakten ze ook geen deel uit van dezelfde sociale kringen. Hij zei zich niet te kunnen herinneren ooit met haar op een feest te zijn geweest.

Op de vraag of Ford misschien een ontmoeting met Kavanaugh verkeerd zou kunnen hebben geïnterpreteerd, zei hij: "Ik heb nooit iemand aangerand, tijdens mijn hele schoolcarrière niet en ook niet in de jaren daarna."

Tweede beschuldiging

Ook over de tweede beschuldiging, van Deborah Ramirez was Kavanaugh stellig. Zij beweert dat Kavanaugh tijdens een drankspelletje in een studentenhuis op de Universiteit van Yale zijn broek omlaag deed en zijn penis voor haar gezicht liet bungelen. "Ik heb nooit zoiets gedaan", aldus Kavanaugh. "Als zoiets zou zijn gebeurd, zou het hét gesprek op de campus geweest zijn."

Senaatscommissie

In het interview kreeg Kavanaugh alvast een voorproefje van het soort persoonlijke en intieme vragen die hem te wachten staan als hij morgenochtend, evenals Ford, verschijnt voor de senaatscommissie die zijn benoeming als rechter van het Hooggerechtshof moet goedkeuren. 

Zo vroeg interviewster Martha MacCallum hem onder meer hoe lang hij op de universiteit maagd was gebleven, nadat hij zelf had verklaard op de middelbare school nooit seks te hebben gehad. "Jaren. Daar laat ik het bij", was het antwoord van Kavanaugh.

Brett Kavanaugh.
AP Brett Kavanaugh.

Emotioneel

Ondertussen laat president Trump er geen misverstand over bestaan dat hij zijn voordracht van Kavanaugh nog altijd steunt. "Hopelijk wordt de benoeming snel bevestigd", zei Trump gisteren. Kavanaugh leek geëmotioneerd toen de steun van Trump ter sprake kwam in het interview.

"Ik weet dat hij achter me staat", aldus Kavanaugh, die ook strijdbaar bleef: "Ik laat me niet uit deze procedure verdrijven door valse beschuldigingen. We kijken uit naar een rechtvaardig proces waar ik mijn integriteit kan verdedigen, alsook mijn levenslang verleden van steun voor de waardigheid en de gelijkheid van vrouwen, te beginnen met de vrouwen die me kenden toen ik 14 was."

"Nooit getwijfeld aan mijn man"

Zijn vrouw Ashley sprak over een "ongelooflijk moeilijke" situatie, zeker voor hun twee dochters. Zij zei dat ze nooit heeft getwijfeld aan haar man, een "goede en fatsoenlijke man".

De getuigenis van Ford voor de senaatscommissie, en het aansluitende verhoor van Kavanaugh worden donderdag rechtstreeks uitgezonden.

AP14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Goris

  Ik ken die man niet en het is misschien fout van mij, maar het lijkt me dat er wel wat psychopatische trekjes bij hem zitten. Maar goed, ze moeten hem maar goed onderzoeken.

 • Verstappen Martine

  Ik vraag me af waarom de dames zolang gewacht hebben.

 • luc baken

  man toch , al dat gedoe omdat die slinkse "democraten" niet tegen hun verlies kunnen. trump is en blijft president

 • David Wittenberg

  Moest het omgekeerd zijn zouden de Republikeinen net hetzelfde proberen doen. Ze hebben het zelfs gedaan toen Obama Garland genomineerd had. Ze hebben het toen minstens zo smerig gespeeld

 • Wim De Vos

  Wat een klucht. Ze weten daar echt niet meer van wat hout pijlen maken. Politiek spelletje lijkt me. In Amerika is alles mogelijk