Benoeming EU-ambassadeur in Washington stuit op kritiek

Met haar benoeming van een nieuwe ambassadeur in Washington heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton boze reacties van Europese regeringen uitgelokt. Ze zijn ontstemd omdat ze niet geconsulteerd werden over de benoeming op een moment dat de Unie volop werkt aan de uitbouw van een eigen diplomatieke dienst.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt bekritiseerde maandag de beslissing van de Commissie om Joao Vale de Almeida te benoemen tot ambassadeur in Washington. De Portugees was de voorbije jaren kabinetschef van voorzitter José Manuel Barroso.
 
Te licht
Volgens Bildt had Europa een persoonlijkheid met groter politiek gewicht moeten sturen. "Ik ben niet zeker dat dit het juiste signaal is", verwees de Zweed naar de tanende invloed van Europa in de Amerikaanse hoofdstad. Almeida treedt in de voetsporen van de Ierse ex-premier John Bruton, die eind oktober Washington verliet.
 
Achter de schermen vertolkten ook andere ministers hun ongenoegen. Sinds de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon zijn diplomatieke benoemingen ook een zaak van de lidstaten. Het verdrag voorziet immers de oprichting van een diplomatieke dienst waarin de Commissie, de Raad en de lidstaten de krachten bundelen.
 
"VS zeer tevreden"
"Ik hoor vanuit de Verenigde Staten dat ze zeer tevreden zijn dat een man van zijn kaliber de functie zal opnemen", reageerde Ashton maandag op de kritiek. De Britse zei dat de functie reeds vacant was voor de inwerkingtreding van Lissabon en derhalve tot de diplomatieke rotatie van 2009 behoort. Bij de rotatie van 2010 zijn de lidstaten volgens haar nauw betrokken. (belga/dpa/eb)