Bendelid (15) verstopt oorlogswapens waarmee onschuldig meisje vermoord werd onder bed

Het wapenarsenaal van de bende lag onder het bed van een bendelid.
Het wapenarsenaal van de bende lag onder het bed van een bendelid.
Twee leden van een jeugdbende hebben 32 jaar gekregen voor de moord op een onschuldig tienermeisje in Londen. Het slachtoffer stond in een pizzatent toen ze geraakt werd door een kogel tijdens een straatgevecht tussen twee rivaliserende bendes. De politie ontdekte tijdens het moordonderzoek een wapenarsenaal onder het bed van een vijftienjarige. Hij had de wapens verstopt in opdracht van de bendeleider en verschijnt op zijn beurt nog voor de rechter. Het straatgeweld tussen jeugdbendes in Londen wordt steeds brutaler en de jongeren deinzen er niet meer voor terug om oorlogswapens te gebruiken.

Het wapenarsenaal dat de vijftienjarige onder zijn bed verstopt had, oogde indrukwekkend met een jachtgeweer, half automatische pistolen, automatische pistolen en de nodige munitie. Er lag ook een machinegeweer onder het bed dat de jongen deelde met zijn zusje van negen. De ontdekking zorgt voor opschudding omdat ze duidelijk maakt hoe sterk bewapend de jongerenbendes zijn in Groot-Brittannië. De politie deed de ontdekking in een moordonderzoek waarbij een schoolmeisje van zestien doodgeschoten werd in Londen.

Bendeoorlog
Agnes Sina-Inakoju werd het onschuldige slachtoffer van een oorlog tussen twee bendes, de Hoxton Boys en de London Fields Boys. Agnes zou naar de prestigieuze universiteit in Oxford trekken maar daar besliste het noodlot anders over, schrijft Daily Mail. Ze werd vermoord door bendelid Leon Dunkley (22) met een Agram 2000, een wapen dat gebruikt werd door de Kroatische elitetroepen tijdens de Balkanoorlog. Het wapen zou ook bij zes andere schietpartijen in Londen gebruikt zijn. Dunkley en zijn makker Mohammed Smoured werden veroordeeld voor moord. De veroordeling lokte de volgende uitspraak uit bij Smoured: "De manier waarop ze neerzeeg was leuk om zien." De daders kregen elke 32 jaar cel.

Agnes Sina-Inakoju droomde luidop van Oxford en stond op 14 april van vorig jaar in een 'takeaway' te wachten op de pizza die ze besteld had toen een dodelijk kogel door het raam van de pizzatent vloog en haar raakte. De schutters op fietsen hadden net een oorlog ontketend met een rivaliserende bende. De moeder van het slachtoffer, Safura stortte gisteren na de uitsprak van de rechter in elkaar in het bijzijn van haar andere kinderen.

Oxford
Volgens haar broer was Agnes "briljant, populair en loyaal". Zijn zus was een week voor de dodelijke schietpartij al eens gaan kijken in Oxford en ze wist het zeker. Ze zou extra haar best doen op school want ze wou naar de bekende universiteit. "Haar leven kreeg een brutaal einde toen ze doodgeschoten werd. We zijn een zus kwijt maar ook een vriendin en een dochter. We kunnen nog steeds niet geloven dat ze er niet meer is maar ze blijft voor altijd in ons hart", aldus haar broer.

Op de bewakingsbeelden van de pizzatent in Hoxton is te zien hoe de gemaskerde dader door het raam van de eettent schiet. Sina werd geraakt in haar hals en stierf later in het ziekenhuis waar veertig vrienden en familieleden haar doodstrijd op de voet volgden. Het meisje werd door haar moeder opgevoed. Haar vader liet zijn ex met vijf kinderen alleen achter.

Het wapenarsenaal in de slaapkamer van de vijftienjarige werd ontdekt toen een agent een bendelid spotte die een rugzak over een tuinmuurtje gooide. In de rugzak van Dwayne Wisdom (16) zat een wapen en dat zette de politie op weg. De politie vond bezwarend bewijsmateriaal in de vorm van foto's in zijn gsm en zo kwamen ze bij de vijftienjarige knul uit waar de wapens aangetroffen werden. Wisdom en de 15-jarige werden schuldig bevonden aan wapenbezit en zullen op hun beurt later voor de rechter moeten verschijnen.

205 jeugdbendes in Londen
Het aantal jeugdbendes wordt in Londen op 205 geschat, samen goed voor 15.000 leden. Ganse beurten zijn al in handen gevallen van bendes en bange jongeren worden er in taxi's rondgereden uit vrees om doodgeschoten te worden op straat. De gemeenteraad van Hackney spendeerde in 2009, vierhonderdduizend pond voor het rondrijden van angstige tieners. Sinds 2007 werden ook al zevenhonderd kinderen, jonger dan twaalf opgepakt voor diefstal, dealen en afpersing in opdracht van bendeleiders. De bendeleiders gebruiken de kinderen naar eigen zeggen als "kleine soldaten" omdat ze niet gestraft worden.

De London Field Boys, een gevreesde bende heeft Hackney al meer dan tien jaar in haar macht maar de ontdekking van het wapenarsenaal maakt duidelijk dat de oorlog tussen de jeugdbendes een nieuw niveau bereikt heeft. Vooral het gebruik van gesofisticeerde wapens doet wenkbrauwen fronsen. De bendeleden steken hun liefde voor wapens niet onder stoelen of banken en op Facebook promoten ze wapengebruik. In 2008 werden al zes leden van de bende schuldig bevonden van de moord op de 14-jarige Shaquille Smith. (vsv)