Bende oplichters richt nepfiliaal Vaticaanse Bank op en maakt slachtoffers over de hele wereld

Een 'bedrijfswagen' met het logo van de Vaticaanse Bank.
AFP Een 'bedrijfswagen' met het logo van de Vaticaanse Bank.
De Spaanse politie heeft een bende oplichters opgerold die doodleuk een vals filiaal van de Vaticaanse Bank had opgericht. Vanuit hun bankkantoor in de badstad Fuengirola lichtten ze 'klanten' van overal ter wereld op. Hoeveel geld dat hen heeft opgeleverd is nog niet duidelijk.

De politie arresteerde vorige vrijdag drie Spanjaarden en een Colombiaan. Volgens de speurders hadden zij een nepfiliaal van de Vaticaanse bank opgericht, compleet met logo en symbolen op het uitstalraam. De beeltenis prijkte ook op een luxueuze bedrijfswagen. Vanuit hun kantoor in Fuengirola, nabij het mondaine Marbella, maakte de bende "enorme winsten uit contracten met tal van bedrijven van over de wereld voor wie de oplichters commerciële contacten legden en financieel advies verstrekten", klinkt het in het politierapport.

Exacte omvang nog niet duidelijk

De opbrengst van hun handeltje en het aantal slachtoffers dat de bende maakte, zijn nog niet bekend. Wellicht gaat het om miljoenen euro's. De politie heeft alvast een jacht in beslag genomen, net als meerdere luxewagens, zilverstaven en 5.000 euro cash.

De vier verdachten worden beschuldigd van fraude, witwassen, het aannemen van een valse identiteit en bendevorming. De vermoedelijke bendeleider is een 30-jarige Spanjaard. Hij deed zich voor als een lid van het diplomatisch korps van het Vaticaan en werd in het bezit gevonden van valse documenten die van hem een Cubaanse ambassadeur maakten.

Vreemd is dat tal van mensen en bedrijven zich lieten vangen door de nepbank aan de Costa del Sol. De Vaticaanse Bank heeft namelijk geen enkel filiaal buiten Vaticaanstad. De bank heet officieel Istituto per le Opere di Religione. Ze behartigt alle financiële zaken die het Vaticaan aangaat. Behalve dat de bank garant staat voor projecten van de zittende paus, doet zij dat ook voor eventuele projecten van lokale rooms-katholieke kerken en organisaties.

Een 'officiële' sticker van de bank achter de voorruit van een in beslag genomen wagen.
AFP Een 'officiële' sticker van de bank achter de voorruit van een in beslag genomen wagen.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  The sky is the limit

 • eric dem

  't is al lang geweten er hele benden mafioso in het zuiden van Spanje in luxe villa's met dito dure auto's verblijven. Weekelijks worden er gangsters opgepakt, maar het is dweilen met de kraan open. Schuld van vorige spaanse regeringen die alles toegelaten hebben aan lieden met veel geld.

 • etienne vijverman

  zalig zijn zijn de geloven ....want het rijk der hemelen behoord hen toe

 • jan latour

  de grootste oplichters lopen in vaticaanstad rond

 • Dirk Hermans

  Die hun eitje is gebakken...