Bemba vraagt na vrijspraak door Strafhof 68 miljoen euro schadevergoeding

Jean-Pierre Bemba.
AFP Jean-Pierre Bemba.
De vroegere Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba, door het Internationaal Strafhof (ICC) vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vraagt een schadevergoeding van 68 miljoen euro van deze rechtbank. Dat meldt zijn advocaat. Bemba zat ruim tien jaar opgesloten in Den Haag.


"Doel van deze vraag is een deel van de schade proberen herstellen die deze man en zijn familie hebben opgelopen door zijn arrestatie, zijn opsluiting en de handelingen van het Hof en sommige van zijn lidstaten", aldus advocaat Peter Haynes in een aan het Strafhof bezorgd document. "Een onschuldige man heeft tien jaar van zijn leven verloren. Het Hof kan hier natuurlijk niet op terugkeren en deze jaren teruggeven. De enige remedie is een financiële tegemoetkoming."

Bemba was een machtige zakenman die vervolgens krijgsheer werd en in 2003 vicepresident. In 2016 werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moorden, verkrachtingen en plunderingen die militieleden onder zijn bevel in de Centraal-Afrikaanse Republiek pleegden tussen oktober 2002 en maart 2003. In beroep werd die celstraf echter ongedaan gemaakt, waardoor hij in juni vorig jaar vrijgesproken werd.

Zijn advocaat vraagt nu minstens 12 miljoen euro voor de duur van zijn opsluiting, 10 miljoen voor de geleden emotionele schade, 4,2 miljoen voor zijn juridische kosten en niet minder dan 42,4 miljoen voor schade aan zijn eigendommen.

Bemba wilde zich kandidaat stellen bij de Congolese presidentsverkiezingen, maar kreeg daarvoor geen toelating van de kiescommissie. Samen met een ander zwaargewicht uit de oppositie, Moïse Katumbi, sprak hij zijn steun uit voor Martin Fayulu.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecarine De Smet

    Eerst veroordeeld door eerste aanleg en nadien in beroep wordt de straf ongedaan gemaakt.....is toch wel een zeer zware wending......staat erbij geschreven : een machtig zakenman. Denken we allemaal hetzelfde?

  • Paul Philippaerts

    Vind je ook dat justitie meer en meer een rare bijklank krijgt. Hier worden moordenaars vrijgelaten in afwachting van hun proces en dat duurt dan toch minstens 3 jaar, zelfs in gevallen waar de misdadiger bekend heeft. Gek hier dat in eerste aanleg een zware veroordeling wordt uitgesproken voor eigen volkenmoord en ons fameus europees hof heeft 10 jaar nodig om te stellen dat er niks aan de hand is.