Belgische touroperators annuleren uitstappen naar Caïro en Gizeh na dodelijke aanslag op toeristenbus

AFP
Touroperators Thomas Cook als TUI hebben al hun excursies naar Caïro en de piramides van Gizeh geannuleerd na een aanslag op een toeristenbus gisteravond. 3 van de 14 Vietnamese toeristen aan boord kwamen om, net als hun gids. 11 anderen raakten gewond. Vrt-nieuwsanker Wim De Vilder is met vakantie in Egypte en verblijft niet ver van de plaats van de feiten, maar hij merkte niets van de aanslag. “De bus was vermoedelijk op weg naar het klank- en lichtspel aan de piramides”, reageert hij op Radio 1. “Wij waren ook van plan om erheen te gaan, maar zagen daarvan af omdat het ‘s avonds erg koud kan zijn op dit moment van het jaar.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken had het eerst over twee doden en een tiental gewonden. Twee andere inzittenden van de bus kwamen nadien om door hun verwondingen, meldden verschillende Egyptische media vrijdagavond.

Zelfgemaakte bom

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de zelfgemaakte bom iets na 18 uur plaatselijke tijd ontplofte naast een drukke weg in de buurt van de pyrimades van Gizeh, net op het moment dat de toeristenbus passeerde. De veiligheidsdiensten hebben de omgeving van de aanslag afgesloten.


Inwoners maakten op sociale media gewag van een luide explosie. Beelden ter plaatse toonden dat aan één kant van de bus alle ramen kapot waren. Ook zat één kant vol krassen en donkere stofsporen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanslag als een “laffe terroristische daad”.

Vrt-journalist Wim De Vilder is met vakantie in Egypte en verblijft momenteel in de buurt van de piramides van Gizeh. Op Radio 1 vertelde hij deze morgen evenwel dat hij van de aanslag niets heeft gemerkt, ook niet van de nasleep ervan. “De site van de piramides is ‘s avonds gesloten, het enige wat je nog kan bezoeken is een klank- en lichtshow. Wij zagen daarvan af omdat het vrij koud kan zijn ‘s avonds in Caïro op dit moment van het jaar. In ons hotel zelf hebben we er niets van gemerkt. Er was een trouwfeest aan de gang en dat ging gewoon door.”

Extra vriendelijk

Volgens De Vilder was het personeel wel extra vriendelijk. “Zo'n aanslag betekent een economische klap voor een land dat zo afhankelijk is van het toerisme”, zegt hij nog. 

Vanavond verlaat hij Caïro, maar ongerust is hij niet. “Er was gisteren ook geen paniek in het hotel. De jongste jaren nam het aantal aanslagen overigens af in het land en de veiligheidsmaatregelen werden verhoogd.” (lees hieronder verder)

AFP

Egypte wordt regelmatig getroffen door aanslagen van extremistische groepen, die vooral gericht zijn tegen de veiligheidsdiensten en de christelijke Koptische minderheid. Door die aanslagen werden de veiligheidsmaatregelen aan toeristische trekpleisters al verhoogd.

Terreurgroep

In 2015 eiste terreurgroep Islamitische Staat een aanslag op een vliegtuig op, waarbij 224 inzittenden om het leven kwamen. Het vliegtuig was net opgestegen in de badstad Sharm-el-Sheikh en had voornamelijk Russische toeristen aan boord. De aanslag betekende een zware slag voor de toeristische sector, die erg belangrijk is voor de Egyptische economie. Die had dan weer te lijden onder politieke instabiliteit sinds de volksopstand van 2011 die leidde tot de val van president Hosni Moebarak.

De jongste maanden was het toerisme aan een opmars bezig. Volgens officiële cijfers kreeg het land vorig jaar 8,2 miljoen toeristen over de vloer. Dat zijn er nog een pak minder dan de 14,7 miljoen toeristen in 2010. De piramides van Gizeh, ten zuiden van Caïro, behoren tot de bekendste van Egypte en worden elk jaar door tienduizenden toeristen bezocht. (lees hieronder verder)

REUTERS

Excursies Thomas Cook voorlopig geannuleerd

Thomas Cook heeft een voor vandaag geplande excursie naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor toeristen die verblijven op andere plaatsen in het land, voorlopig afgelast. Dat meldt een woordvoerster van de touroperator. Zowel Thomas Cook als TUI zegt geen Belgische klanten te hebben die in Caïro zelf verblijven.

De Belgische klanten van TUI en Thomas Cook, de grootste reisorganisators in ons land, zitten in de badsteden aan de Rode Zee. “Wij vliegen niet op Caïro, maar er zijn wel excursies naar daar. Deze week was er sowieso niet veel vraag naar. Doorgaans kiezen onze klanten daar niet voor. Ze komen voor de zon en de zee, niet voor verre en vermoeiende excursies”, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere.

Thomas Cook had zo’n excursie naar Caïro gepland vandaag, maar die staat voorlopig “on hold”. “We wachten tot we verdere details hebben”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. 

REUTERS
De piramides van Gizeh.
AFP De piramides van Gizeh.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos beverke

  Waarom afzeggen?Het is nu juist veiliger want de controle zal opgedreven worden en statistisch gezien volgt er nooit kort daarop een 2de aanslag .

 • rita prosse

  Prachtig land vriendelijke mensen was er verleden week ga terug in februari die mensen verdienen onze steun,hier loopt er ook van alles mis.

 • Jan Van Rompaey

  Ik deed dezelfde cruise ( een droom) en bezocht Gizeh e.a. op een andere reis. Gewoon onvergetelijk. Onze gidsen leefden van hun toeristen. Eén ervan nodigde me uit voor zijn toekomstig huwelijk. Spijtig verloor ik zijn e-mailadres.Nu zal hij geen inkomen meer hebben, dankzij zijn fanatieke broeders..

 • Bene Devos

  Wij deden in 2011 de cruise van Luxor naar Aswan. De busreis van 4 uur door de woestijn naar Abu Simbel was prachtig en Abu Simbel zelf ook.Voor we vertrokken werd onze bus gecontroleerd door mannen met spiegels aan lange stokken om onder de bus te kunnen kijken of er niks aan hing.En een bewaker met mitrailleur zat toen ook al naast de chauffeur.Prachtig land,prachtige bevolking,spijtig van geradicaliseerden.Vraag me af in opdracht van wie die handelen en waarom.

 • Rita Vinckevleugel

  Ja,de mensen kijken alleen naar de prijzen,is goedkoop,lekker weer en af en toe een bom op uwe kop,maar ja je moet er iets voor over hebben he!