Belgische terreurverdachte krijgt 6.000 euro schadevergoeding van Frankrijk

kos
Frankrijk zit geplaagd met een terreurverdachte uit België die maar niet achter de tralies geraakt. Hij is al in verband gebracht met tal van aanslagen, maar bij gebrek aan bewijzen moet de Franse staat hem nu zelfs een schadevergoeding betalen.

De naam van Farouk Ben Abbes (31) komt voor in zowat alle grote Franse terrorismedossiers van de afgelopen tien jaar. Zo was hij het die in 2009 bekende dat er toen al een aanslag tegen de Parijse concertzaal Bataclan werd beraamd. Hij was destijds al goed bevriend met Fabien Clain, een Franse Syriëstrijder die ook in Brussel heeft gewoond en de opeisingsboodschap insprak nadat IS in diezelfde Bataclan eind vorig jaar een bloedbad had aangericht. Doorslaggevende bewijzen zijn er echter nooit gevonden tegen Ben Abbes, waardoor hij nog steeds op vrije voeten is. De noodtoestand die uitgeroepen werd na de Parijse terreur, liet wel toe om hem huisarrest te geven. En omdat het te gevaarlijk werd geacht dat hij in een stad verbleef waar het EK voetbal plaatsvond, moest hij in juni verhuizen van Toulouse naar het onooglijke Brienne-le-Château. Echt welkom was hij daar niet, want in juli werd er een geestelijk verwarde man gevat die in zijn rolstoel en met een geweer op zoek was naar de Belg.

Diezelfde maand werd Ben Abbes op een vliegtuig naar Tunesië gezet om hem uit te wijzen. Terwijl het toestel al over de landingsbaan reed, bedachten de Fransen zich: ze hopen hem nog te veroordelen voor een oude zaak van jihadpropaganda. Maar intussen moeten ze hem dus wel 6.000 euro betalen voor twee maanden voorhechtenis waar geen proces op volgde.