Belgische tachtiger wordt door Franse luchtmacht aan de grond gezet

Foto ter illustratie
BELGA Foto ter illustratie
Twintig minuten lang vloog een motorvliegtuigje gisterennamiddag boven de Boulonnais, een streek in het noordwesten van Frankrijk, niet ver van De Panne. Bezorgde inwoners sloegen alarm bij de politie, die op hun beurt de luchtmacht verwittigden. Het vliegtuig werd bestuurd door een Belgische tachtiger. 

De tachtiger werd onderschept omdat hij het Franse luchtruim inkwam zonder eerst in contact te komen met de controleposten. Hij vloog met zijn vliegtuigje richting een privéterrein, maar nam niet op tijd contact op met de luchtverkeerstorens van Rijsel. Dat zorgde ervoor dat zijn vlucht werd bekeken als 'buitenlandse inbraak in het luchtruim'. 

Het leger zette de man opnieuw aan de grond op Alprech Airfield, in Portel. De reden voor de strenge bewaking zijn de kerncentrales van Gravelines en de angst voor een terroristische aanval. 

De tachtiger zal verhoord worden en riskeert een boete van maximaal € 45.000, daarnaast kan hij ook een gevangenisstraf van een jaar krijgen en zijn vlieglicentie kwijtraken. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Keung

  Tis wel in de buurt van Kerncentrales Fransen hebben correct gehandeld

 • Marc Camp

  De franse luchtmacht vervulde goed haar taak. Het vliegtuigje werd begeleid tot op de grond. De ondervraging is normaal. Maar ik kan niet geloven dat die oude man een veroordeling zal krijgen ivm gevang en boete. Zijn vliegbrevet, dat is normaal dat ze dat intrekken.

 • Johan Billiet

  Tot meer zijn die Rafales niet in staat....wat hebben we toch sympathieke buren en leenheren in het aan onze Zuid-grens....

 • dirk verduyckt

  Helden zijn het die Fransen, gewoon helden.

 • Clement Asselman

  Krijgt die nog een vliegverzekering? Kortom, onverantwoord om op die leeftijd nog alleen te vliegen. Hij zal maar op uw huis neerstorten, terwijl het hele gezin thuis is!