Belgische rugzaktoerist (25) in Griekenland opgepakt wegens spionage

De 25-jarige man (niet die op de foto) was in korte broek en t-shirt en had twee reflexcamera's bij.
Shutterstock De 25-jarige man (niet die op de foto) was in korte broek en t-shirt en had twee reflexcamera's bij.
Een 25-jarige Belg is op vakantie in Griekenland opgepakt wegens spionage. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De man had foto’s gemaakt van militaire installaties aan een luchtmachtbasis. “Ik raakte tijdens een wandeltocht de weg kwijt”, zegt hij. De twintiger werd door militairen opgepakt. Hij is intussen vrij, maar mag het land voorlopig niet verlaten.

De man werd vorige week woensdag gearresteerd. Hij zou al vier dagen eerder in Griekenland aangekomen zijn. De Belg verbleef één dag in Thessaloniki en trok daarna naar het schiereiland Pilion, aan de oostzijde van het centrale Griekse vasteland. 

De twintiger was helemaal alleen op pad, in korte broek en t-shirt. Hij had een rugzak, tent, slaapzak en kampeeruitrusting bij. Daarnaast ook twee reflexcamera’s en een digitaal toestel om foto’s te maken - wellicht een mobiele telefoon. 

Luchtafweer

“Ik wilde het pad van Makrinitsa naar Puri volgen, maar raakte de weg kwijt”, verklaarde hij volgens Griekse media aan militairen van de Griekse luchtmacht. Die arresteerden hem op verdenking van spionage. Hij had onder meer foto’s gemaakt van een radar en andere installaties aan de luchtmachtbasis van Pliasidi. Die heeft als belangrijkste taak om “dreigingen” te detecteren en is onder meer voorzien van luchtafweergeschut.

“Ik wilde gewoon foto’s maken van het landschap”, vertelde de Belg aan het gerecht in de stad Volos. “En er stond nergens een bord dat ik daar niet mocht komen, of dat ik geen foto’s mocht maken.” Na zich te excuseren bij de onderzoeksrechter werd hij vrijgelaten, maar kreeg wel een verbod om het land te verlaten. Zijn fototoestellen en mobiele telefoon worden nog verder onderzocht.

Hij blijft dus voorlopig verplicht op vakantie in Griekenland en zal wellicht voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ro butzen

  Wat valt er nu te spioneren met fototoestellen in Griekenland? Weten die daar nog niet dat er satelieten rondvliegen die tot op de mm nauwkeurig alles in kaart brengen?

 • Paul Larue

  Hoe dom kan je zijn. Het mag toch algemeen gekend zijn dat het fotograferen van militaire installaties niet op prijs gesteld wordt.

 • stijn vandamme

  @Jens Vranckx In een land met economisch niks goeds ga je ook niet veel goeds krijgen als je daar vast zit hoor.. Denk je dat omdat de zon schijnt je daarmee ook een leuke cel krijgt?? Of denk je dat omdat de zon schijnt , en je er niet weg mag, je werkgever je loon gewoon zal doorbetalen in Belgie tot je eens terugkomt? Voor niks gaat de zon op, en daar krijg je niks omdat de zon op gaat ook nie

 • Diane Van Riet

  In wiens opdracht werkt hij dan?

 • Jean Paul Peelos

  Refugies tegenhouden is blijkbaar iets moeilijker.