Belgische oorlogsjournalist omgekomen in Syrië

Yves Debay (inzet) was naast journalist ook oorlogsfotograaf.
UNKNOWN Yves Debay (inzet) was naast journalist ook oorlogsfotograaf.
Yves Debay, een Belgische oorlogscorrespondent, is omgekomen bij het verslaan van de gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen in de belegerde stad Aleppo in het noorden van Syrië. Dat meldt al-Arabiya en is nu ook bevestigd door Buitenlandse Zaken. Debay was 58 jaar. Naast journalist was hij ook oorlogsfotograaf.

"Ik vrees dat we zullen moeten bevestigen dat fotograaf-journalist Yves Debay overleden is." Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaard na afloop van de ministerraad. De man, die werkte voor het magazine Assault, zou door toedoen van een scherpschutter zijn omgebracht in de Syrische stad Aleppo. Tot welk kamp de schutter behoorde, kon minister Reynders niet zeggen.

Het was de zender al-Arabiya die de dood van de journalist eerst meldde, op basis van het informatiecentrum in Aleppo."Wij blijven proberen om deze informatie te checken (...). Volgens sommige bronnen zou Yves Debay eveneens over de Franse nationaliteit beschikken", aldus nog Malherbe.

De oorlogscorrespondent bracht op het moment van zijn dood verslag uit over de gevechten tussen de oppositietroepen en het Syrische leger in de stad Aleppo, in het noordwesten van het land. Anti-regimemilitanten zouden foto's en beeldfragmenten online hebben gezet waarop het lijk van de journalist te zien is, net als zijn persaccreditatie die uitgaat van het Franse ministerie van Defensie. Volgens de militanten zitten de regeringstroepen achter de dood van de journalist.

Belgisch leger
Yves Debay werd geboren op 24 december 1954 in het Congolese Elisabethville. In 1975 ging hij in het Belgische leger bij een verkenningseenheid. Een jaar later trad hij toe tot de School van de onderofficieren. Na een militaire opleiding van zes maanden werd hij gepromoveerd tot 'tankchef' van een Léopard 1-tank. Drie jaar ging hij met het Rhodesische leger vechten tegen de guerillatroepen die uit Mozambique kwamen.

Pas in 1985, hij was toen 30 jaar, ruilde hij zijn wapen in voor een pen en begon als oorlogsjournalist. Hij debuteerde met een reportage over het Franse leger. Een jaar later ging hij voor het nieuwe magazine 'Raids' werken. Voor dat magazine coverde hij onder meer de oorlog in Libanon, de twee Golfoorlogen, de oorlog in (ex-)Joegoslavië en de oorlog in Afghanistan (zie onderstaande video). Nu was hij dus aan het werk in Syrië. Die opdracht werd hem fataal.

Rebels
Hij vond van zichzelf dat hij een rebelse journalist was die vaak via niet-officiële kanalen werkte. Daardoor werd hij meermaals gevangen genomen, soms op gewelddadige wijze. In augustus 2005 richtte hij na 20 jaar trouwe dienst voor 'Raids'  in Frankrijk het magazine 'Assaut' op.

In 2005 richtte Debay in Frankrijk het oorlogsmagazine 'Assaut' op.
UNKNOWN In 2005 richtte Debay in Frankrijk het oorlogsmagazine 'Assaut' op.
AP
AP
EPA
AFP
AP
EPA
REUTERS