Belgische man in Thailand opgespoord met behulp van gezichtsherkenning

Een 57-jarige Belg werd volgens de politie teruggevonden door een camera die werkt met gezichtsherkenning.
RV Een 57-jarige Belg werd volgens de politie teruggevonden door een camera die werkt met gezichtsherkenning.
De Thaise politie heeft een Belgische man (57) opgespoord met behulp van gezichtsherkenning. Onze landgenoot, wiens visum al een tijdje verlopen was, werd volgens de politie herkend door een ‘slimme auto’ die ze gebruiken om illegalen op te sporen.

De man uit ons land, die moeilijk te been is en zich verplaatst met een rollator, kwam donderdag in het vizier van de ‘slimme wagen’ van de immigratiepolitie. Dat gebeurde vlakbij een ziekenhuis in Bang Saen, op 100 kilometer van Bangkok, niet ver van de bekende badplaats Pattaya. 

Het visum van de Belg was al 85 dagen verlopen en hij kon geen geldige verklaring geven waarom hij nog in het land verbleef. Hij zou op zijn eigen kosten het land uitgezet zijn en is op de ‘zwarte lijst’ gezet, waardoor hij de komende vijf jaar Thailand niet meer binnen mag.

Database

De politie in de provincie Chon Buri beschikt nog maar sinds vorige week over het gloednieuwe speeltje. Het gaat om een BMW die is uitgerust met camera’s die werken met gezichtsherkenning. Via een gekoppelde database slaat het systeem meteen alarm wanneer de camera iemand ziet van wie het visum verlopen is en dus illegaal in het land verblijft.

De 'slimme' BMW spotte ook al een man uit Australië die illegaal in Thailand was.
RV De 'slimme' BMW spotte ook al een man uit Australië die illegaal in Thailand was.

Volgens lokale media werden op enkele dagen tijd zo ook al een man (54) uit Soedan en een man (63) uit Australië opgepakt en het land uitgezet.

Privacy

De Thaise politie verklaarde aan lokale media dat de wagen deel uitmaakt van een plan om Thailand te ontdoen van “verdachte personen” en “illegale buitenlanders”. Niemand moet zich zorgen maken om privacy. “Wie niets verkeerd doet, zal zeker geen problemen krijgen”, vertelde een politieman.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert De Wever

  Voor zo'n systeem in Belgiëmoet er minstens en harde schijf van 100 terrabyte in, als je ziet wat hier allemaal rondhangt !

 • Filip Vanlaeken

  Wat een brilliant idee. En op eigen kosten het land uitzetten. Hoor je dat Maggie ?!

 • Jose Van Hauwaert

  Verhaal klopt van geen kanten. Dat ze dergelijk "speeltje" hebben hier mag dan waar zijn. Maar de man was in een ziekenhuis aan het strompelen voor verzorging. Daar moest hij als toerist zijnde, zich identificeren en men bemerkte zijn Visa die verlopen was. Daarop werd de Immigratiedienst gebeld en de man aangehouden.En dit is het juiste verhaal...

 • Julien van Ghent

  Hier in België zal men die camera's pas aanschaffen na de bouw van heel wat penitentiaire strafinstellingen in alle gewesten. Onze politiekers zijn er druk mee bezig. Heb uit goede bron vernomen dat het moet haalbaar zijn over 35 tot 45 jaar, op voorwaarde van volwaardige regeringen uiteraard. Beetje geduld is de boodschap.

 • jef Joossens

  Wouter Bouwens, ik denk het ook man. In plaats van de illegalen op te sporen in bv Antwerpen of Brussel kunnen ze beter de legalen laten herkennen en de rest oppakken want van die legalen lopen er veel minder rond.