Belgische luchtmacht versterkt luchtpolitie in Estland

Twitter
De luchtcomponent van het Belgisch leger neemt voor de zevende keer sinds 2004 deel aan de verdediging van het luchtruim van de Baltische staten. De versterking van de luchtpolitie in de noordelijke luchtregio maakt deel uit van het Readiness Action Plan van de NAVO.

Vier Belgische F-16-vliegtuigen werden ontplooid op de luchtmachtbasis van Amari in Estland met een bijbehorend ondersteuningsdetachement van een 50-tal militairen voor een periode van vier maanden.

Gisteren volgden ze formeel de vijf Spaanse EF-18A-toestellen op, die sinds begin mei de missie verzekerden. De ceremoniële overdracht vond vandaag plaats in aanwezigheid van burgerlijke en militaire autoriteiten, onder wie Belgische en Spaanse diplomaten.

"Doel is de bescherming van het luchtruim te waarborgen", aldus de commandant van het detachement, een piloot die anoniem wenst te blijven.

NAVO-leden Estland, Letland en Litouwen hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. De bondgenoten nemen de bescherming van het luchtruim voor hun rekening, telkens voor een periode van vier maanden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.