Belgische kunstenaar ontwerpt "zwarter dan zwarte" torenspits voor Notre-Dame

RV
De Belgische kunstenaar Frederik De Wilde (44) heeft een ontwerp klaar van een "zwarter dan zwarte torenspits" voor de architectuurwedstrijd van de Notre-Dame. "Met de zwarter dan zwarte toren verwijzen we naar de brand, naar de klimaatproblematiek en naar de reputatie van Parijs als lichtstad", licht Frederik De Wilde zijn ontwerp toe.

De Wilde verkent de grenzen tussen kunst, technologie en wetenschap. Hij werkt zelfs samen met de NASA om een soort zwart te ontwikkelen dat zwarter is dan het zwart dat wij kennen. Nu heeft hij een nieuw ontwerp klaar voor de geteisterde kathedraal.

"De zwarter dan zwarte torenspits die als een feniks oprijst uit de as van de Notre-Dame toont een spoor van zijn drama. Het verlies wordt zichtbaar gemaakt in het donkerste materiaal dat er bestaat", zegt de kunstenaar. "De ultrazwarte torenspits -gemaakt door middel van nanotechnologie- is een 21ste-eeuwse bijdrage op het gebied van kunst, wetenschap en technologie. Het ontwerp zweeft tussen aan- en afwezigheid en daagt onze perceptie uit.”

“Perfecte zonnecel”
"Mijn inspiratie is afkomstig van de Franse kunstenaar Yves Klein. Die zei ooit: ‘Alleen wanneer een kunstenaar de moed heeft om op te lossen in de lege ruimte -in de Leegte- zal hij echt iets nieuws, essentieels, maar toch ondogmatisch en potentieel zinvols kunnen creëren voor iedereen’. La Flèche wordt visueel gereduceerd tot een zwarter dan zwart silhouet dat alle licht opvangt.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorige week donderdag had collega Wim Delvoye al gemeld dat hij deelneemt aan de internationale architectuurwedstrijd voor de heropbouw van de Notre-Dame. De toren van de kathedraal brak op 15 april om iets na 20 uur af door een zware brand. De Franse premier Edouard Philippe kondigde twee dagen later aan dat Frankrijk een wedstrijd zou organiseren om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

Derde kandidaat
Naast landgenoot Delvoye en het Londense architectenbureau Foster + Partners van de wereldvermaarde architect Norman Foster is De Wilde de derde kandidaat die een gooi doet naar de opdracht om een nieuwe torenspits te mogen maken voor Parijs. "Ik denk dat ik met mijn ontwerp inspeel op de geschiedenis van de torenspits, die zwartgeblakerd en pikzwart van het roet uit de brand kwam. Je maakt zo als kunstenaar iets positiefs van een negatief verhaal.”

“Daarnaast past het ontwerp van de ultrazwarte spits ook in de klimaatambities van de stad die een beleid voert om koolstof of carbon uit de lucht te halen. Het kunstwerk belichaamt de groene visie en de hedendaagse uitdaging om innovatief te werk te gaan. Tot slot staat de zwarter dan zwarte spits ook symbool voor een zonnecel die alle licht absorbeert, en dat is iets unieks voor een stad die ook als lichtstad te boek staat", besluit De Wilde.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronald Beintema

    De Notre Dame MOET natuurlijk in originele staat worden gerenoveerd!!!

  • Lisette Nelissen

    De spits van de Notre Dame heet niet La Flèche. De Franse vertaling van (toren)spits van een kathedraal is une flèche.

  • Marc Spandel

    Er is méér dan een miljard te 'verdelen' hé. Natuurlijk, dat ook de Belgische aasgieren onmiddellijk massaal hun deeltje van de koek proberen 'grijpen'.