Belgische hoogleraar Erasmus Universiteit bekent gesjoemel met onderzoek

Belgisch hoogleraar Dirk Smeesters aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft bekend met wetenschappelijke gegevens te hebben gesjoemeld, zo heeft het NRC Handelsblad op zijn website gemeld.

De Erasmus Universiteit verwijt Smeesters gehandeld te hebben in strijd met de wetenschappelijke integriteit. Het college van bestuur heeft het ontslag van de professor per 21 juni aanvaard. De universiteit laat weten dat niet wordt getwijfeld aan de integriteit van de co-auteurs.

Aanleiding is het rapport van de onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit dat maandagochtend is verschenen. Deze deed diepgravend onderzoek naar Smeesters nadat vermoedens ontstonden dat de Belg fouten had begaan. De totstandkoming van een groot aantal publicaties van zijn hand werd onder de loep genomen.

In november vorig jaar kwam de fraude van hoogleraar Don Poldermans van het Erasmus Medisch Centrum aan het licht. In september werd bekend dat hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg op grote schaal gefraudeerd had met onderzoeksgegevens.