Belgische Greenpeace-activisten vrijgelaten uit gevangenis in Slovakije

Een betoging tegen de opsluiting van de Greenpeace-activisten in Bratislava, Slovakije.
AFP Een betoging tegen de opsluiting van de Greenpeace-activisten in Bratislava, Slovakije.
De twaalf activisten van Greenpeace, onder wie drie Belgen, die in Slovakije in de cel zaten na een protestactie tegen een steenkoolmijn zijn vandaag vrijgelaten op bevel van de procureur-generaal. De activisten mogen het land verlaten, maar ze riskeren wel nog een celstraf van vijf jaar vanwege hun actie.

De milieu-activisten werden vorige week woensdag opgepakt, nadat ze naar aanleiding van de klimaattop COP24 in Polen tijdens een vredevolle actie een spandoek hadden opgehangen tegen de komst van een steenkoolmijn in Nováky, in het centrum van Slovakije.

"De actievoerders zullen in de loop van de namiddag en avond worden vrijgelaten. Er worden hen geen verdere voorwaarden opgelegd. Ze mogen dus het land verlaten. De aanklacht tegen de actievoerders vervalt echter niet. Er hangt hen nog steeds een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd", klinkt het bij Greenpeace.

Betoging

In eerste instantie werd bevolen dat de activisten nog minstens een maand zouden worden vastgehouden, in afwachting van hun proces. Greenpeace tekende succesvol beroep aan tegen hun aanhouding. 

Gisteren protesteerde een groep aanhangers van Greenpeace al aan de ambassade van Slovakije tegen de aanhouding van de activisten. 

Betoging aan de ambassade van Slovakije.
AFP Betoging aan de ambassade van Slovakije.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudy beernaert

    Ze hadden ze beter laten zitten de oproerkraaiers.

  • David Van Laer

    Ja als West Europeaan van u oren gaan maken in het Oost Europa, geen goed idee. Andere wetten en cultuur actievoerders mogen blij zijn dat ze zijn vrijgelaten. Voor het zelfde geld wordt er achter de tralies gebleven tot aan het proces. Toch opletten volgende keer actievoerders zijn nu gekend bij de autoriteiten.