Belgische F-16's onderscheppen Russische straaljagers in Baltische regio

Archiefbeeld van Belgische F16's
BELGA Archiefbeeld van Belgische F16's
Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen hebben woensdag Russische Flanker-straaljagers onderschept die zonder vluchtplan vlogen bij de Baltische regio. Dat meldt de Belgische luchtcomponent op Twitter. 

De Belgische F-16's worden momenteel ingezet in Litouwen om de integriteit van het NAVO-luchtruim in de Baltische regio te beschermen.

Sinds begin september opereren vier Belgische F-16's en een vijftigtal militairen vier maanden lang vanop de basis Siauliai in Litouwen. Het is de achtste keer dat de Belgische luchtmacht deelneemt aan de NAVO-luchtpolitie voor de Baltische staten. Nu doen ze dat samen met vier Duitse Eurofighter-jets die opereren vanuit Amari. De Duitsers blijven acht maanden ter plaatse.

Estland en de twee andere Baltische staten hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. Sinds hun toetreding tot de NAVO in 2004 staan andere lidstaten in voor de verdediging van hun luchtruim.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ze moeten nog altijd bewijzen dat ze beter zijn dan de F16. Deze laatste heeft haar deugdelijkheid al wel bewezen. Acrobaat zijn op een vliegshow is zeker geen garantie om een goed gevechtspiloot te zijn.

 • Karel Tichmann

  Gunter Verleye; "Zelfs de Turken hebben een Russisch jager uit de lucht geschoten dus zo super is het niet"... De Turken zijn in het bezit van Amerikaanse wapens en in 2015 een MIG 24M werd neergeschoten met een air-to-air AIM-9X Sidewinder die geproduceerd worden bij Raytheon sinds 2008.. Er is ook een groot verschil tussen een SU 24 en een SU 27

 • DIRK VAN BRUSSEL

  De Russen vliegen in internationaal gebied. Dat mogen zij. De F 16 onderscheppen, meer moeten ze niet doen. Of de Russische vliegtuigen beter zijn moet nog bewezen worden in een gevecht. Tot nu toe zullen we ons beperken tot ondeskundige uitleg !

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Jean, je kan toch al auto rijden ? Laat staan dat je iets weet op het vlak F16. Het is niet zodanig het toestel dan wel de man in het toestel dat het verschil maakt (niet mijn conclusie wel van experts ter zake)

 • Gunter Verleyen

  Zelfs de Turken hebben een Russisch jager uit de lucht geschoten dus zo super is het niet