Belgische F-16-piloot beschenen met laser boven Nederland: “Levensgevaarlijk en strafbaar”

(Archieffoto)
EPA (Archieffoto)
Een onbekende persoon heeft gisterenavond de piloot van een Belgische F-16 met een laser beschenen net over de grens met Nederland. Het incident deed zich rond 22.30 uur voor, meldt de Nederlandse politie.

Toen de piloot boven Weert vloog, in de Nederlandse provincie Brabant, werd zijn straaljager plots met een laser beschenen. "Levensgevaarlijk en strafbaar. Helaas geen verdachte meer aangetroffen," tweette de Nederlandse politie afgelopen nacht. Ze deed vervolgens een oproep naar getuigen. “De piloot is gelukkig veilig geland en heeft het incident gerapporteerd”, liet het Operationeel Centrum Politie Limburg in een volgende tweet nog weten.

De politie en het leger tillen zwaar aan de zaak. De piloot kan bij dergelijk incident verblind raken en oogschade oplopen. In juni werd een zestiger uit Hechtel-Eksel door de Hasseltse correctionele rechtbank nog tot een half jaar voorwaardelijke celstraf en een effectieve boete van 1.200 euro veroordeeld, omdat hij op 17 april 2018 met een laserpen naar een F-16 had geschenen, die vanop Kleine-Brogel was opgestegen.

De piloot was in april 2018 een nachtelijke oefenvlucht aan het uitvoeren, toen er plots een laserstraal in de cockpit verscheen. Hij vloog op dat ogenblik op een hoogte van 150 meter. De piloot kon zijn "targeting pod" inschakelen, waardoor de exacte gps-coördinaten aan de politie van de zone Kempenland konden worden doorgegeven. Vervolgens kreeg de zestiger in Hechtel-Eksel de politie aan de deur.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guido Pintens

    "als de vijand met een simpele lazer een f16 in moeilijkheden zou kunnen brengen" vraag ik me af waar die vijand moet gaan vliegen om die andere uit te schakelen. Op z'n zijkant ervoor gaan vliegen ofzo? De idioten die met laserpens naar vliegtuigcockpits (ook van lijnvluchten) schijnen zijn gewoon potentiële moordenaars

  • Ludo Wouters

    Een laserpen van nog geen 5 euro kan dus een F16 naar beneden brengen. Waarom schieten de piloten dan nog op elkaar met kogels of raketten? Gewoon overal wat laserpennen plaatsen.

  • Van Eersel Guy

    Dus als het erop aankomt, kan de vijand met een simpele lazer een f16 in moeilijkheden brengen? Wat een grap