Exclusief voor abonnees

Belgische expert kritisch na kunstroof van de eeuw in Dresden: “Waarde van 1 miljard? Dan had collectie beter bewaakt moeten worden!”

Een forensisch inspecteur onderzoekt de omgeving waar de spectaculaire roof plaatsvond in de nacht van zondag op maandag.
EPA Een forensisch inspecteur onderzoekt de omgeving waar de spectaculaire roof plaatsvond in de nacht van zondag op maandag.
Brutaal, snel en onverschrokken: twee dieven hebben een fortuin aan juwelen buitgemaakt uit de schatkamer van de Duitse keurvorst August II in museum Grünes Gewölbe in Dresden (Duitsland). Duitse media hebben het over de grootste kunstroof in de Duitse naoorlogse geschiedenis met een waarde van 1 miljard euro. “Als die waarde zo hoog ligt, waarom werd de collectie dan niet beter bewaakt?”, zegt Janpiet Callens, specialist beveiliging van kunstvoorwerpen.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Otto-Jan Rongewaard

  Dat die Belgische experts dan een keer gaan zien hoe kunst in België bewaard wordt: vochtige museumkelders, kerken zonder vocht of temperatuurcontrole, bouwvallige musea, ...

 • Gerard Braeckmans

  Daarvoor moet je geen expert zijn, dat was mijn eerste gedacht dat in mij opkwam.

 • Nikolaas Bouman

  Achteraf kletsen is makkelijk.

 • Wesley Kenis

  Wedden dat het allemaal.nep was en de verzekeringen die er steeds is (lees de burger) weeral zal uitbetalen.....dat zie je toch van ver als je leest hoeveel moeite gedaan word om "historische waardevolle " voorwerpen te bewaken. En waarom janken voor die brol,alles staat toch digitaal en dat is de toekomst....

 • Paul Philippaerts

  Geweldig zo'n kritische belgische expert. Niet te hard schreeuwen morgen gebeurt het ook bij ons. De waakzaamheid daar gaat het om. Na een tijd slabakt de veiligheid. Tot er iets gebeurt en dan beseft iedereen weer dat veiligheid een constante waakzaamheid vereist.