Belgische ex-topman bij Oxfam ontkent in open brief dat hij seksfeestjes organiseerde

Roland Van Hauwermeiren.
RV Roland Van Hauwermeiren.
De gevallen topman van Oxfam, Roland Van Hauwermeiren, reageert vandaag voor het eerst op de internationale verontwaardiging over de seksfeestjes die hij herhaaldelijk zou hebben georganiseerd in noodgebieden. In een open brief die VTM Nieuws in handen kreeg, ontkent hij dat hij seksfeestjes organiseerde.

Aan Het Nieuwsblad verkondigde hij dat hij hoopt dat zijn kant van het verhaal het juiste licht zal werpen op de feiten. Van Hauwermeiren (68) wordt door de wereldpers omschreven als dé spil in het seksschandaal dat Oxfam momenteel treft. "Ik heb helemaal geen zin om te reageren", klonk het eerst volgens de krant, die een getekende man aantrof. "Wat ik overal zie verschijnen, is zwaar om dragen. Het doet pijn. Het is vooral heel erg dat mijn familie me niet meer wil zien."

Van Hauwermeiren kondigde voorts aan dat hij "binnenkort" naar buiten zou komen met een officiële verklaring. Via zijn advocaat. "Maar weet dat er heel veel mensen - ook bij de internationale media - het schaamrood op de wangen zullen krijgen als ze mijn versie van de feiten horen. Niet dat ik alles ontken. (...) Maar ik lees ook veel leugens en overdrijvingen. ­Iedere week feesten? Chique villa's? Vrouwen betaald met geld van de organisatie?"

Open brief

Een officiële verklaring bleef niet lang uit. VTM Nieuws ontving in de loop van de ochtend een open brief van Van Hauwermeiren. “Ik ben geen heilige, ik ben een man van vlees en bloed, en ik heb fouten gemaakt. Ik schaam me diep”, klinkt het onder meer. Hij ontkent wel dat hij seksfeestjes organiseerde.

“Ik heb inderdaad aan de onderzoekersgroep toegegeven dat ik tot driemaal toe intiem contact heb gehad in mijn huis in Haïti. Het betrof volgens mij om een volwassen eerbare dame, geen slachtoffer van een aardbeving en geen prostituee. Ik heb ze nooit geld gegeven”, aldus Van Hauwermeiren.

Dat hij betrokken was bij seksfeestjes ontkent hij formeel. “Ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land. Er waren ook veelvuldige pogingen van dames en heren om mijn huis te betreden met allerlei smoesjes om geld te vragen, een job te eisen of seksuele diensten aan te bieden. Ik ben nooit op die avances ingegaan.”

De persoon die de schandaalsfeer aan het licht bracht noemt hij "hetzij een echte moraalridder" of iemand die wraakgevoelens "tegen mij en Oxfam draagt." Van Hauwermeiren roept in zijn brief op om mensen in nood te blijven steunen via ngo's. "Het is niet omdat er sommige weinigen, gedragscodes niet respecteren dat de organisatie fout is. Dit gebeurt in alle verenigingen, structuren, bedrijven, maatschappij in het algemeen en is individueel inderdaad niet goed te praten."

Meermaals ontslagen

Liefs veertien jaar lang kon Van Hauwermeiren zijn gang gaan bij verschillende ngo's, zo blijkt. Zo werd in 2004 al een seksklacht ingediend tegen de Belg, waarna die naar huis gestuurd werd en ontslagen als directeur van de liefdadigheidsinstelling Merlin in het West-Afrikaanse Liberia. Ook toen de reden: seksfeestjes met jonge vrouwen. De man ging uiteindelijk akkoord met een ontslag, maar het belette hem niet om twee jaar later een hoge functie bij Oxfam in de wacht te slepen. In 2010 trok hij als topman voor Oxfam UK naar Haïti, na de zware aardbeving in het land. In 2011 stapte hij ook daar op, nadat een intern rapport het misbruik aan het licht bracht.

Maar ook nadien zat de man niet lang zonder werk. Omdat Oxfam geen waarschuwing voor de gevallen topman had rondgestuurd, kon die in de periode 2012-2014 aan de slag gaan voor de Franse ngo 'Action contre le Faim' in Bangladesh.

Onze redactie is ook benieuwd naar getuigenissen van Belgische (ex-)medewerkers over mistoestanden bij hulporganisaties. Contact opnemen kan via 3535@hln.be. Uiteraard kan anonimiteit gegarandeerd worden.
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • valere vermeulen

  Er zijn getuige die je meer zagen doen dan dansen.

 • Jan Van Rompaey

  Dat is nu een echte gangster die zijn verantwoordelijkheid wil ontlopen.

 • JAN krommentak

  Geld teveel geld en teveel macht en er niet mee kunnen omgaan de hebzucht van sommige mensen is te groot

 • johan eeckeleers

  So what? Zolang er geen gelden van de organisatie worden gebruikt zie ik hier geen probleem. Toch ook niet vergeten dat deze dames zichzelf komen aanbieden he. Je moet als man alleen daar sterk in je schoenen staan om niet in te gaan op die verleidingen .....

 • Hugo Van Haevre

  Als ge de lonen ziet van die ceo's van die zogenaamde hulporganisaties komt mijn haar recht omhoog