Belgische en Amerikaanse gerecht lokken crimineel in de val

Foto ter illustratie
THINKSTOCK Foto ter illustratie
Een Nigeriaanse cocaïnesmokkelaar die in ons land nog tien jaar cel moet uitzitten, kon vrijdag op de luchthaven van Washington DC worden opgepakt. De voortvluchtige drugsbaron is met open ogen in de val gelopen die de Belgische en Amerikaanse autoriteiten voor hem hadden opgezet, meldt Gazet van Antwerpen.

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde de 41-jarige Daniel N. in 2011 bij verstek tot tien jaar cel wegens grootschalige en ingenieuze cocaïnesmokkel tussen Zuid-Afrika en Antwerpen. De organisatie verstopte de drugs in sierstenen schaakborden die via de luchthavens van Zaventem en Deurne werden ingevoerd. De bende voerde zo meer dan een ton cocaïne naar Antwerpen, goed voor een straatwaarde van 60 miljoen euro.

Het Antwerpse gerecht jaagt al sinds 2008 op de verdachte, die via Parijs naar Zuid-Afrika was gevlucht.

Pogingen om hem in Zuid-Afrika te laten arresteren, leverden niets op. Totdat de Amerikaanse autoriteiten het Belgische gerecht lieten weten dat N. een aanvraag had gedaan om naar de VS te migreren. Omdat er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem loopt, maakte hij geen enkele kans op een visum. Maar de Belgische diensten van Justitie vroegen aan hun Amerikaanse collega's om voor één keer een uitzondering te maken. De nietsvermoedende drugsbaron werd zo toch toegelaten op Amerikaans grondgebied, waar hij meteen werd ingerekend.