Belgische C-130 vertrokken: 65 militairen voor een jaar naar Mali

Archieffoto van een C-130 van het Belgische leger.
BELGA Archieffoto van een C-130 van het Belgische leger.
Vanop de militaire basis van Melsbroek is maandag een C-130 van het Belgische leger vertrokken richting Bamako in Mali. Het toestel heeft een bevoorradingsmissie. Op 8 mei vertrekt een andere C-130 voor een missie van een jaar. 

 Op 20 april zette de ministerraad het licht op groen voor de missie van dit laatste militaire transportvliegtuig en een bijhorend detachement van 65 militairen voor een jaar naar Mali. Bedoeling is vanaf midden mei luchttransport te verzekeren voor de VN-operatie Minusma, die de situatie in het Afrikaanse land moet helpen stabiliseren. Dat zegt een woordvoerder van het leger aan Belga.

Vliegtuig en personeel worden gestationeerd in Bamako, van mei 2018 tot mei 2019. Ons land besliste eerder al zijn deelname aan Minusma dit jaar op te krikken. 

Gao
Dat engagement vertaalde zich al door twee NH90-transporthelikopters en een vijftigtal militairen naar Gao (in het noordoosten van het land; nvdr) te sturen. De helikopters zijn operationeel sinds 1 maart en dat voor een periode van vier maanden.

Minusma zag in 2013 het levenslicht. Het is de vierde grootste vredesmissie van de VN ter wereld, maar wel de gevaarlijkste. Meer dan honderd leden kwamen om het leven bij aanvallen en 68 anderen stierven als gevolg van niet-gewelddadige oorzaken. Tot oktober van dit jaar staat de militaire component van operatie Minusma nog onder leiding van de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Gino Denil, een C-130 moet ook geen 5 à 6 G aankunnen. De kracht van de G's oefenen een zware druk uit op de F-16's.

 • Karel Van Geel

  Natuurlijk is dit een gevaarlijke missie, wanneer je onder het bevel staat van de zakkenvullers van de VN is dit zelfs een levensgevaarlijke missie, de tien gesneuvelde commando's zijn hier het bewijs van. Zij hebben in Ruanda hun leven verloren enkel en alleen door de onbekwaamheid en laksheid van de VN bevelvoering. Dat onze regering nog aan VN - operaties wil deelnemen is onverantwoord.

 • Raoul Rouma

  Naar Mali! Zouden die niet beter naar Anderlecht gaan? Natuurlijk in het buitenland krijgen ze hogere premies en eventueel een streepje op de mouw erbij.

 • Carlos D'haeze

  Elke militair ontvangt minstens 100€ per dag aan belastingvrije vergoeding bovenop zijn wedde. Kost de belgische belastingbetaler per dag 6500€. Maak zelf eens de rekensom voor 365 dagen.

 • DANY vandekerkhove

  lap daar vliegt weer een pak belasting geld en Reynders zal dan wel een moeten gaan kijken wand dat plezierreisje zal hij niet laten voorbij gaan.