Belgische ‘beul van Raqqa’: “Ik wil terugkeren naar België en daar normaal leven leiden”

Anouar Haddouchi: “Ik heb nooit iemand gedood voor IS”

Anouar Haddouchi
Il Fatto Quotidiano Anouar Haddouchi
De Belg Anouar Haddouchi, beter bekend als de ‘beul van Raqqa’, en ook verdacht van betrokkenheid bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs, ontkent elke terroristische activiteit die hem ten laste wordt gelegd. Hij doet dat in een interview met de Italiaanse krant Fatto Quotidiano, dat werd overgenomen door Sudpresse. Haddouchi, die in Syrië vastzit, wil in België berecht worden.

De 35-jarige Brusselaar zou betrokken zijn bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini, op 22 maart "de man met het hoedje" in Zaventem, 3.500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi. Bovendien staat hij bekend als ‘beul van Raqqa’ omdat hij er meer dan 100 executies zou hebben uitgevoerd. Raqqa is het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

"Ik heb nooit een wapen in handen gehad, ik heb nooit iemand gedood voor IS", zo zegt Haddouchi, die eraan toevoegt spijt te hebben van zijn avontuur bij IS. "Het is verworden tot een nare droom. Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden.”

“Ik wilde weg, maar kon niet”

Haddouchi beweert een kantoorjob te hebben gehad in de bureaus van IS in Tell Abyad, waar de aankomsten vanuit Turkije werden geregistreerd. "Na enkele dagen besefte ik dat het niet het leven was dat men mij had voorgespiegeld. Ik kon mijn mening niet geven, mijn leven zou gevaar lopen als ik dat wel deed. Daar begon mijn nare droom. Ik wilde weg, maar kon niet".

Fatto Quotidiano ontdekte nochtans verschillende contradicties in de beweringen van Haddouchi. Zo zegt hij nooit een voet in Raqqa gezet te hebben, om even later toe te voegen dat hij er een man zag vermoord worden door IS, "waarschijnlijk een agent".

‘Meer dan 100 onthoofdingen’

Het federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de terreurcel van 22 maart. Haddouchi - bijnaam Aboe Suleiman al Belgiki - zou op het centrale marktplein in Raqqa meer dan 100 onthoofdingen hebben uitgevoerd.

Haddouchi zit in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) werd hij door de Koerdische troepen opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Het is nog onduidelijk waar hij berecht wordt: in Syrië, hier of in Frankrijk.
379 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Wat heeft hij gewonnen Pierre ? (Poll en quiz) Achter deur n°1, plaatselijke wraak achter deur n°2, et alors achter deur n°3, empathie en begrip van het justitie apparaat, verzorging door het volk en de uitslag van de poll die ze hem achterste voren zullen influisteren en presenteren.

 • Lieve Vandamme

  En hopelijk kàn dit niet !! Je wist vooraf van hetgeen je deed barbaars was, en nu hang je de onschuldige uit!! Natuurlijk zou je graag terug keren, maar het zou je verdiende straf zijn ginder te moeten verblijven!! Belgie is niet zo happig op criminelen, en zeker geen beulen!!

 • robrecht Peeters

  leefde hij bij de IS dan geen normaal leven. zonder twijfel wel want anders zou hij toch gelijk rechtsomkeer gemaakt hebben. Zo dom is hij toch niet maar blijkbaar denkt hij dat wel van de andere.

 • Chris Devlaeminck

  Hij kan het maar proberen om terug te keren. Onze overheid is er tam genoeg voor zoiets toe te laten. Zo iemand moet dan natuurlijk 'behandeld en opgevolgd' worden. Om terug te 'integreren' in de samenleving. Als er maar werk aan is voor een psycholoog. De afstuderenden moeten toch aan werk geraken. Betaald door de samenleving uiteraard.

 • emiel hayen

  Laat hem ginds berechten, toch de beste oplossing hij wist waar hij mee bezig was of moeten we hem een decoratie geven? Of vraag het aan de familie van de slachtoffers , voor zulke daden is genade een verkeerde instelling.