Belgische ballonvaarders op weg naar Portugal stranden ten oosten van Algiers

UNKNOWN

Op de kusten van Tizi-Ouzou op 100 km ten oosten van Algiers zijn drie ballonnen geland met aan boord zes Europeanen die deelnamen aan een wedstrijd tussen Zwitserland en Portugal en die van hun traject waren afgeweken, zo heeft het Algerijnse persbureau APS dinsdag gemeld. Onder de zes waren er twee Belgen, zo bevestigde ook de site van de wedstrijd en een Belgisch ballonvaartbedrijf.
 
Twee Oostenrijkers, twee Fransen en twee Belgen
Met aan boord twee Oostenrijkers landde een eerste ballon maandag omstreeks 18.00 uur Belgische tijd nabij het strand van Feraoun, een dertigtal km ten noordwesten van Tizi-Ouzou. Twee Fransen streken een neer omstreeks 19.00 uur op de kust van Azeffoun, ongeveer 70 km ten noordwesten van Tizi-Ouzou. De derde landde twee uur later eveneens nabij Azeffoun, met twee Belgen aan boord.
 
De zes hebben een medisch onderzoek ondergaan alvorens ter plaatse een onderkomen te krijgen, aldus nog APS.
 
Mallorca
Volgens Ballonvaarten Gino Ciers in het West-Vlaamse Hulste (nabij Kortrijk) betrof het de drie eerste ballons die in Genève in het kader van de Gordon Bennett 2009 waren opgestegen. Zij arriveerden vanwege hevige mistralwinden in de Rhônevallei "iets te vroeg" ter hoogte van het eiland Mallorca. De wind is iets te laat gedraaid naar het oosten zodat de ballonvaarders in de verkeerde stroming terecht kwamen. Zij konden niet anders dan de Middellandse Zee overvliegen om te proberen in Marokko of Algerije te landen.
 
Tussen de meloenen
De BEL 1 kwam daarbij terecht in een meloenveld nabij Azeffoun, aldus de site van de ballonwedstrijd die beklemtoonde dat de twee opvarenden, Ronny Van Havere en Luc Van Geyte, ter plaatse uitstekend lijken te zijn opgevangen. (belga/mvl)