Belgische ambassades in Zuidoost-Azië krijgen eigen frietkot: "Frieten zijn van ons"

photo_news
Vijf Belgische ambassades in Zuidoost-Azië krijgen een eigen frietkot, waarmee ze op evenementen kunnen uitpakken om de Belgische friet te promoten. "Frieten zijn van ons", aldus Romain Cools van Belgapom.

Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel, voert al enkele jaren actie om België in de markt te zetten als hét frietland. Het reist daarvoor de wereld rond met de 'James Bint- Buy Belgian fries'-campagne. Ook in Vietnam nu dus, waar Vlaams minister-president Geert Bourgeois een economische zending leidt.

Zuidoost-Azie kent voornamelijk lange Amerikaanse frieten, die worden verkocht als 'french fries' of chips. De campagne moet de Vietnamezen overtuigen van de kwaliteit van de Belgische friet en ons land promoten als het frietland bij uitstek.

"Geen link met ons land"
"De frietjes die ze nu eten, bijvoorbeeld bij fastfoodketen McDonald’s, zijn slap en smaakloos", aldus Cools. "De Amerikanen noemen die smalle frietjes 'French fries’. Een link met ons land is er dus niet."

Daarom krijgen vijf ambassades in de regio -Maleisië, de Filipijnen, Indonesië, Thailand en Vietnam- elk hun eigen frietkot waarmee ze op allerlei evenementen campagne kunnen voeren. Dat is dringend nodig, aldus Cools. "Hier liggen diepvriesfrieten in de winkel met een Amerikaanse vlag op, terwijl ze gewoon uit België komen."
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Maar hier worden ze afgebroken, hier is alles onze nationale trots indien het hun past.

 • marc Deglin

  en maar gooien met ons geld.

 • pieter De Potter

  In Bangkok is er een straatkraam dicht bij de Menam-rivier waar men handgesneden friet bakt is een soort wok, en dan die friet in een koker doet waar er naar keuze sauspoeder in geschud wordt. Lijkt op een combinatie van friet en chips. Kunnen de Belgen van leren. En je moet 15 minuten aanschuiven in de rij.

 • jos beverke

  Het zou beter zijn dat we om andere zaken in het buitenland ons beter bekend maken.Vroeger exporteerden we spiegels ,bussen, treinen,telefoon centrales,hoogstaande electronische apparatuur, HS transformatoren enz enz .En nu komen ze af met "DE FRIET"!De basis voor Belgen moppen in Zuid Oost Azie is in wording....

 • Jo Van Caenegem

  Zware onderhandelingen, denktanks, 'Belgian fries'!!! zag het gisteren op tv, mensen worden daar dus voor betaald. Dat mag, maar geeft geld dan geen waarde, waar zijn die mee bezig?!